Aktualno
StoryEditor

Dietmar Pascher, Controller Akademie: Svaki grad može poboljšati transparentnost i poslovanje

28. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Četvrta međunarodna konferencija o kontrolingu u organizaciji Lidera i Kontrolinga Kognosko održat će se 8. studenoga u Zagrebu. O tome kako je Graz s pomoću kontrolerskih metoda dobio nagradu za upravljanje govorit će Dietmar Pascher s Controller Akademie.

• Na Konferenciji o kontrolingu istaknut ćete primjer uspjeha suvremenoga kontrolinga u Grazu. Možete li nam navesti četiri ključne promjene koje su se dogodile zbog primjene kontrolerskih metoda? – Prvi su put u povijesti troškovi i ključni pokazatelji poslovanja svih upravnih odjela, poduzeća u gradskom vlasništvu i njihovih udjela objavljeni u zajedničkom izvješću. Gradski čelnici dobili su priliku vidjeti na jednoj stranici na kojim se područjima trošio novac, npr. javni prijevoz, zdravstvo, socijalno osiguranje. Moguća je usporedba koja motivira odgovorne ljude na čelu odjela na daljnje učenje i unapređivanje. Gradska skupština dobiva jasnu sliku o tome gdje postaviti prioritete na svojem putu konsolidiranja gradskog proračuna.

• Koji su bili najveći problemi u funkcioniranju grada? – Grad se suočavao s netransparentnošću zbog različitih, pojedinačnih izvješća raznih odjela. Poveznice, odnosno uzročno-posljedične veze između financijskih proračuna i poslovanja odjela nisu bile vidljive.

• Mogu li se rješenja primijeniti i na druge gradove, primjerice Zagreb? – Svaki grad može poboljšati transparentnost, a posljedično i poslovanje primjenom tog koncepta ako postoji iskrena politička volja za poboljšanjem.

• Je li Graz iznimka ili taj pristup kontrolerskom praćenju rezultata možemo naći i u drugim gradovima u Austriji, primjerice u Beču? – Graz je bio samo početak zato što smo imali političare otvorenog uma, kompetentan projektni tim i mene kao njegova građanina. Graz je osvojio nagradu austrijskoga kancelara 2016. za upravljanje gradom! Zato je taj koncept izazvao znatiželju drugih austrijskih gradova. Hajdemo vidjeti što će biti dogodine!

19. travanj 2024 06:39