Aktualno
StoryEditor

Digitalna (R)evolucija želi smanjiti jaz u digitalizaciji malih i srednjih tvrtki koja prijeti zaostajanju Hrvatske u konkurentnosti

21. Studeni 2023.
digitalna (R)evolucija

Hrvatska ICT industrija se proteklih godina pozicionirala kao najbrže rastući dio gospodarstva, a prema Strategiji digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. taj sektor ima potencijal doseći do 13 posto udjela u BDP-u Hrvatske. Time bi ICT industrija postala jedna od najvažnijih industrija za Hrvatsku.

To su, s jedne strane, odlične vijesti, jer jaka ICT industrija znači da će naše kompanije i rješenja sudjelovati u rastućoj potrebi diljem svijeta za digitalizacijom poslovanja. Digitalizacija je nužnost za preživljavanje na tržištu, i to je jasno svim poduzetnicima, bez obzira na industriju i veličinu tvrtke.

No, unatoč iskoracima ICT-a, na EU razini ta industrija i dalje tek hvata korak sa konkurencijom, a ostatak gospodarstva, posebno male i srednje tvrtke i dalje značajno zaostaju u korištenju tehnologija. Prema posljednjim podacima Eurostata, domaće kompanije zaostaju čak i u domeni korištenja poslovnih informacijskih ERP sustava (prema Eurostatu, 2021. u RH 24 posto kompanija koristi ERP sustave u odnosu na prosjek u EU od 38 posto). Zaostajemo i u području primjene poslovnih cloud usluga (Hrvatska je s 39 posto u donjem dijelu EU ljestvice), po korištenju web prodaje sa 7-8 posto domaće kompanije su u donjem dijelu ljestvice, IoT koristi 23 posto tvrtki, a umjetnu inteligenciju 9 posto firmi.

Navedeni podaci dobivaju dodatno na težini kada uzmemo u obzir da mali i srednji poduzetnici čine temelj nacionalnog gospodarstva - u 2022. godini je u zemlji poslovalo 150.846 poduzetnika, od čega svega 404, odnosno 0,3 posto ulazi u kategoriju velikih. Ostatak kolača čine, dakle, mirko, mali i srednji poduzetnici koji su pritom lani ukupno zapošljavali više od 726 tisuća zaposlenika te ostvarili 80,4 milijardi eura prihoda (606,4 milijarde kuna).

Digitalna (R)evolucija - najveća domaća poslovna konferencija za razmjenu znanja

Digitalni jaz malih i srednjih kompanija potvrdilo je i nedavno objavljeno Izvješće o stanju digitalnog desetljeća za 2023. godinu koje je objavila Europska komisija. EK upozorava da se zaostajanje tog značajnog dijela domaćeg gospodarstva odnosi na korištenje umjetne inteligencije, cloud tehnologija i big data. Europska komisija pritom predlaže da je najučinkovitiji način podizanje razine osviještenosti malih i srednjih kompanija o prednostima korištenja digitalnih poslovnih rješenja kroz radionice, treninge i druge načine razmjene znanja.

Upravo s tim u vidu, HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (ICT) je pokrenula, a ove godine i nastavlja s organizacijom Digitalne (R)evolucije, najveće domaće poslovne konferencije za razmjenu znanja o uspješnim primjerima digitalizacije u poslovanju. Konferencija će se održati 28. studenog u Mozaik event centru (bivši Hypo centar) i okupit će više od 700 poduzetnika iz svih sektora gospodarstva i dijelova Hrvatske, s time da će biti predstavljen velik broj uspješnih primjera digitalizacije iz svih sektora i tvrtki različite veličine. Važno je naglasiti da Digitalna (R)evolucija nije o tehnologiji, ne priča se inženjerskim jezikom, nego jezikom poslodavaca i svakodnevnim primjerima u kojima tehnologija može pomoći poduzetnicima. Svi mogu preuzeti besplatne karte za konferenciju putem Entrio platforme.

- Za ubrzanje digitalizacije ključno je osvijestiti nepovratne promjene koje donosi tehnologija u biznis, ali istovremeno smanjiti otpor poduzetnika prema korištenju novih tehnologija. Smatramo da to možemo najbolje napraviti prezentacijom uspješnih projekata koji su realizirani u drugim tvrtkama i dijeljenjem znanja i iskustva uspješnih u digitalizaciji. Digitalizacija ne mora biti ni skupa niti je riječ o putu u nepoznato, a s druge strane je sasvim izvjesno da ako netko ne krene tim putem da ne može ostati konkurentan i opstati na tržištu. Svi koji dođu na konferenciju dobit će sigurno konkretne i korisne informacije, ali i nadahnuće za korištenje modernih tehnologija u svom poslovanju - kaže Ivan Maglić, programski direktor Digitalne (R)evolucije.

Da se ulaganje u digitalizaciju isplati potvrđuju i brojna istraživanja. Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), tvrtke koje su investirale u svoju digitalnu budućnost iskusile su brojne dugoročne koristi, uključujući bolju komunikaciju s klijentima i lakši probitak na nova tržišta. Osim toga, studija American Express Businessa i Dell Technologiesa otkrila je da su male tvrtke, kojima je digitalna transformacija bila prioritet u poslovanju, zabilježile dvostruki rast prihoda u odnosu na one s niskim ulaganjima u to područje.

Odličnih digitalnih rješenja ima i u Hrvatskoj

Kako početi s digitalizacijom? Može se početi s vrlo jednostavnim i dobrim rješenjima koje su rezultat domaće pameti, a namijenjena su poduzetnicima. Primjerice, AKD je još 2021. razvio mobilnu aplikaciju za autentifikaciju i potpisivanje – Certiliu, a Hrvatska je kroz Certiliu osigurala sve pretpostavke kako bi se uskladila s uredbom vezanom uz dugo očekivani EU wallet.

Aplikaciju AKD-a na svojim mobilnim telefonima koristi više od 186.000 korisnika. Njome se omogućuje registracija, prijava i elektroničko potpisivanje dokumenata putem web i/ili mobilnih aplikacija za osobe, tvrtke i organizacije, državne institucije, bilo za poslovne ili privatne potrebe. Ta brojka raste iz dana u dan jer svi građani s aktiviranom elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) mogu besplatno preuzeti Certilia aplikaciju na svoje mobilne uređaje, zatražiti svoj mobilni identitet i koristiti više od 100 usluga na platformi eGrađani ali i kvalificirano certifikatom u cloudu potpisivati dokumente unutar jedinstvenog EU digitalnog tržišta.

- Europska komisija nedavno je podržala konačni dogovor postignut na završnom trijalogu o Uredbi o europskim lisnicama za digitalni identitet. Ova Uredba potvrdila je da je naš smjer razvoja bio ispravan, te smo već sada osigurali da naša aplikacija Certilia ima sve pretpostavke budućeg EU digitalnog novčanika - izjavio je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Još jedno odlično rješenje za tvrtke razvila je i tvrtka Elektronički računi d.o.o koja je pojednostavila i skratila vrijeme trajanja usluge iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja stanja o računu (AIS) s ciljem da duboko integrira financijski vrijednosni lanac u poslovne procese tvrtke te značajno unaprijedi korisničko iskustvo plaćanja.

Naime, primjenom PIS usluge plaćanje se direktno integrira u računovodstveni sustav tvrtke te inicira i odobrava u realnom vremenu, preskačući tako brojne „offline“ korake koje su tvrtke morale napraviti u dosadašnjim procesima plaćanja. Jednako tako, Elektronički računi svojom AIS uslugom omogućuju vođenje računovodstva i upravljanje financijskim tokovima kroz povezivanje bankovnih računa tvrtki s njihovim računovodstvenim softverima, a što u konačnici rezultira zaprimanje svih promjena (transakcija) po bankovnim računima i stanja računa u  (skoro) realnom vremenu.

- Ono što je inovativno i revolucionarno je da ove usluge omogućavaju pristup strukturiranim podacima o financijskim transakcijama tvrtke – i to u svim poslovnim bankama – jednostavnim davanjem suglasnosti jednom pružatelju usluge. Ti se dinamički strukturirani podaci mogu uz pomoć state-of-the-art tehnologija kao što su umjetna inteligencija (AI) i poslovna analitika (BI) povezati sa statičkim podacima iz naše Moj-BI usluge u potpuno nove usluge koje u korijenu mijenjaju način poslovanja prema klijentima -  ističe Darko Gulija, CTO tvrtke.

Idealno je vrijeme da kompanije počnu razmišljati o ulaganju u digitalizaciju poslovanja

Jedna od usluga na kojoj rade je određivanje bonitetne ocjene ili procjena stupnja rizika– dakle ne na temelju odabranih povijesnih podataka koje prikupi i dostavi sam klijent u dugotrajnom i složenom procesu, već temeljena na svim financijskim podacima automatski preuzetih direktno s izvora u realnom vremenu (just-in-time). Pristup strukturiranim podacima pruža brojne mogućnosti, od data-as-a-service pristup tvrtkama koje bi na tim podacima temeljile svoje inovativne usluge, do nuđenja gotovih izvještaja pojedinim tržišnim nišama (osiguranja, krediti).

Druga usluga je peer-to-peer financiranje Plati.me, koja integrira osnovnu uslugu razmjene elektroničkih računa i omogućava korisnicima znatnu diversifikaciju mogućih kanala i izvora financiranja, kao i značajno ubrzanje pristupa do financijskih sredstava u slučaju potrebe ili dinamičko upravljanje likvidnošću u slučaju njenog plasmana. Ona je već na tržištu, no bit će proširena i transformirana spomenutim, novim tehnološkim mogućnostima.

Iz HUP-ICT-a stoga pozivaju sve poduzetnike da odvoje vrijeme i dođu na Digitalnu (R)evoluciju te da preuzmu besplatne karte za konferenciju putem Entrio platforme.

27. travanj 2024 07:30