Aktualno
StoryEditor

Digitalni jezuit Ballecar: Stiže kraj društvenim mrežama, spasit će nas AI

08. Veljača 2019.

U prepunoj dvorani Kina Europa u Zagrebu održan je šesti Bug Future Show o novim tehnologijama čija je tema bila A Different Humanity kojemu je prisustvovala većinom publika mlađa od trideset godina, a nisu bili mnogo stariji ni govornici. Osim jedinog inozemnog govornika, jezuitskog svećenika Ft. Roberta Ballecera JR iz SAD-a, koji je u predavanju The End of Everything (As we know it), govorio o trendovima u novim tehnologijama i kraju svijeta koji poznajemo, ostali su bili iz hrvatskih ICT kompanija.

Nakon što je Miro Rosandić, glavni urednik Buga, u četvrtak otvorio konferenciju posvećujući govor influencerima, nastupio je Ballecer. No prije nego što je prisutne uveo u svijet tehnologije, Ballecer je pohvalio Zagreb i domaću hranu, a potom počeo objašnjavati kakve je promjene donijela umjetna inteligencija (AI) i ostali trendovi novih tehnologija. Naglasio je Ballecer da marketing ima mnogo upliva u promidžbi AI, prvoga trenda nove tehnologije, iako se uvijek ne radi baš o tome.

Također je najavio kraj društvenih mreža zbog toga jer su Facebook i ostali iz te skupine izgubili kontrolu nad svojim platformama koje je preplavio lažni sadržaj i profili.

- Svijet će na ‘pravi put’ vratiti AI koji će u budućnosti selektirati sadržaj koji stvaraju korisnici, poručuje Ballecer.

Svijetlu budućnost Ballecer ne predviđa niti internetu stvari (IoT) jer je su dobri uređaji na udaru loših, te će i u tome području morati doći do povećanja stupnja sigurnosti određene skupine uređaja koji će biti povezana s internetom.

Nakon Ballecerova predavanja, uslijedila je panel rasprava o gorućem problemu IT industrije, kao i kompletnog hrvatskog gospodarstva, odlasku kadrova u inozemstvo. Na panelu - odlaze li developeri ili ostaju, koji je vodio direktor programa Bug Future Show Dragan Petric, sudjelovali su; Alan Sumina iz Nanobita, Viktor Olujić iz Asseca, Sven Marušić iz Spana i Matej Rajčić, student, član udruge programera DUMP.

Developeri odlaze u inozemstvo, ali ne više u toliko velikom broju kao ranije, a mnogi od njih se i vraćaju jer osim malo veće plaće, nisu pronašli nešto zbog čega bi zauvijek ostali u inozemstvu. Jedan od povratnika je i sudionik panela Marušić koji je u Dublinu radio dvije godine. Sudionici panela također su istaknuli još jedan problem - odlazak developera u paušalne obrtnike. Kad postanu poduzetnici, paušalni obrtnici, developeri počinju raditi za inozemne kompanije i tako postaju konkurencija tvrtkama u kojima su ranije radili.

Neke od tema koje su uslijedile bile su; što će nam uopće 5G, IoT, AI, VR, AR i blockchain, o naočalama za upravljanje drnovima, Mondusu – najpametnijoj društvenoj igri na svijetu, budućnosti društvenih medija kroz proširenu stvarnost, digitalnim učiteljima – arhitektima boljeg svijeta…

Program je vrlo duhovito vodio Ivan Šarić, a podijeljeno je i mnogo vrijednih nagrada među kojima su prednjačili Sonyjevi mobiteli.

11. travanj 2024 06:40