20. prosinac 2017.

Digitalni radio u Hrvatskoj ne znači gašenje dosadašnje tehnologije

Odašiljači i veze 20. studenog ove godine pokrenuli su testno emitiranje u digitalnoj radiodifuziji koje ima za cilj popularizirati novu digitalnu radijsku platformu baziranu na DAB+ (Digital Audio Broadcasting) tehnologiji koja se već naveliko koristi u drugim državama. Na taj način Hrvatsku su pridružili većini Europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio.

Trgovačko društvo Odašiljači i veze poznato po velikim projektima kao što su su provođenje digitalizacije televizije u Republici Hrvatskoj i izvan nje, CRONECT – profesionalna radio komunikacijska usluge za krizne situacije, sustav za rano otkrivanje požara i trenutno najaktualniji za slušatelje i nakladnike – digitalni radio.

O tome što točno znači digitalni radio, koje su prednosti i uvjeti uvođenja istog porazgovarali smo s voditeljicom korporativnih komunikacija OiV-a, Majom Leljak Jurman.

[caption id="attachment_311551" align="aligncenter" width="750"]radio Maja Leljak Jurman[/caption]

Što točno znači digitalni radio i odakle potreba da se isti uvede i u Hrvatskoj?

Eksperimentalno odašiljanje u trajanju od godine dana će poslužiti i kao priprema za komercijalno uvođenje digitalnog radija i tehnološko testiranje. Pokretanje DAB+ je za OiV i Hrvatsku novi izazov kojemu je cilj polučiti pozitivan odjek kod nakladnika i građana te popularizirati novu digitalnu radijsku platformu koja se već naveliko koristi u drugim državama.

OiV-u će pokretanje digitalnog radija iskoristiti na najbolji mogući način - za tehnološka ispitivanja i testiranja kao što su:

  • Ispitivanje mogućnosti pokrivanja (prijam u vozilima, unutar zgrada),
  • Ispitivanje osjetljivosti na interferencije (talijanske smetnje na obali),
  • Testiranje audio kvalitete s različitim brzinama prijenosa (bitrate),
  • Testiranje profesionalne opreme i komercijalnih prijamnika.

>>>FM izumire na sjeveru

Što je bilo potrebno da digitalni radio zaživi?

OiV je u svibnju 2017. održao forum na temu uvođenja digitalnog radija u Hrvatsku gdje su se okupili  predstavnici regulatora – Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti i Agencije za elektroničke medije, radijski nakladnici te drugi stručnjaci u području emitiranja digitalnog radija iz Europe. Cilj događaja bio je prikazati realne mogućnosti i izazove u uvođenju digitalnog radija i značenje istog za sve dionike, počevši od slušatelja pa sve do radijskih nakladnika. Shodno svim zaključcima s Foruma, krenulo se u proceduru pokretanja testnog emitiranja digitalnog radija gdje su ključne bile odluke regulatora – HAKOM-a i AEM-a.

Nakon što je Agencija za elektroničke medije uputila Poziv za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih programskih kanala svim zainteresiranim pružateljima medijske usluge radija koji su upisani u Knjigu pružatelja medijskih usluga radija, svi javljeni ponuditelji obaviješteni su da će se proces aplikacije i odlučivanja o podnesenim prijavama nastaviti nakon dopunskih očitovanja podnositelja prijava. Razlog tome je bio što je broj prijavljenih bio 25 dok je maksimalni broj raspoloživih kanala u multipleksu u kojem se eksperimentalno emitira digitalni radio najviše 16.

>>>Norveška ukinula FM signal, ‘odsječeni’ građani negoduju

Podnositelji prijava su se do 5. listopada 2017. trebali očitovati prihvaćaju li tehničke, organizacijske i financijske uvjete u cijelosti. Do tog je roka ukupno 18 podnositelja prijava potvrdilo sudjelovanje u daljnjem postupku te se konačno utvrdila lista od 16 pravodobnih i urednih prijava za sudjelovanje u digitalnom eksperimentalnom emitiranju u digitalnoj radiodufiziji radijskog programskog kanala u tehnologiji DAB+, a to su sljedeći:

Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808, Radio Kaj d.o.o., VIP MEDIJA j.d.o.o., Radio Koprivnica d.o.o., CIK Dr. Božo Milanović d.o.o., Obiteljski radio d.o.o., Zagorski radio d.o.o., Radio Croatia d.o.o., Radio Dalmacija d.o.o., ROCK FM d.o.o., Radio Banovina d.o.o., Enter Zagreb d.o.o., Radio 047 d.o.o., MT ETER d.o.o., Radio Trsat d.o.o. i Radio 101 d.o.o.

Područje pokrivanja digitalnim radijskim signalom u ovoj testnoj fazi je s četiri odašiljača (Sljeme, Učka, Mirkovica i Ivanščica) koje obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju,Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku i Istarsku županiju te signal doseže do preko 2 milijuna stanovnika Hrvatske.

Koje su prednosti digitalnog radija?

Obzirom da je FM spektar u većim gradovima popunjen, nema dostupnih novih frekvencija za nove sadržaje. Digitalnom platformom otvara se mjesto za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mjesto za proizvodnju novih sadržaja.

Digitalni radio pruža mjesto za veći broj programa.

To znači da novi nakladnici mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći nakladnici povećati slušanost time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasičnoj FM platformi te ujedno mogu proširiti svoj portfelj. U ovoj testnoj fazi prisutni su postojeći nakladnici s postojećim programima, ali kroz DAB dobivaju na dostupnosti, odnosno značajno im se povećava područje pokrivanja.

>>>Obuljen Koržinek najavila Zakon o elektroničkim medijima; izrada kreće u siječnju

Slušatelji dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnog izbora programa u jednakoj tehničkoj kakvoći i određene dodatne usluge. Od tih dodatnih usluga istaknuli bismo prateće tekstualne i grafičke usluge kao što su npr. vijesti, prognoza vremena, reklame u grafičkom obliku i sl. Također, u testnoj fazi planiramo s pojedinim nakladnicima dogovoriti odašiljanje naziva izvođača i naslovnica albuma uz emitirane pjesme.

Također, građanima Europske Unije koji dolaze u Hrvatsku na odmor automobilima koji već kao standardnu opremu imaju ugrađen digitalni radio neće više nestajati signala ulaskom u našu zemlju. Na izbor će imati prvih 16 hrvatskih nakladnika radijskog sadržaja koji su do sada uglavnom emitirali putem interneta ili preko standardne FM frekvencije.

Koji su preduvjeti za slušanje digitalnog radija?

Za prijam digitalnog radija potrebno je nabaviti DAB+ prijamnik.

Na europskom tržištu postoji preko 500 modela prijamnika s cijenama od oko 150 kn naviše.

Za prijam digitalnog radija u automobilima neki proizvođači nude DAB+ prijamnike kao dio standardne opreme ili kao dodatnu opremu. Za ostale automobile mogu se nabaviti adapteri koji omogućuju prijam spajanjem na postojeće FM prijamnike.

Norveška je ugasila FM odašiljače. Da li to znači da će se i u Hrvatskoj FM gasiti nakon uključenja DAB-a?

U Norveškoj je gašenje FM-a pomno i dugi niz godina planirano, a ugašeno je kad su se ispunili potrebni uvjeti tj. kad je veći dio slušatelja počeo koristiti digitalnu platformu.Nakon informacije o gašenju FM-a bilo je senzacionalističkih novinskih naslova, ali se situacija vrlo brzo smirila. Ljudi su pribavili digitalne prijamnike prije ili nakon samog gašenja FM-a i nastavili slušati radio u digitalnom obliku otprilike u istoj mjeri kao i FM.

Što se tiče ostalih država; Švicarska ima plan gasiti FM između 2020. i 2024. godine, Engleska i Danska donose datum za gašenja kad slušanost digitalnog prijeđe 50% dok ostale države zasad nemaju planove za gašenje FM-a.

Ono što je bitno istaknuti jest da pokretanje digitalnog radija u Hrvatskoj ne znači skoro gašenje dosad korištenog FM radija već je u pitanju pokretanje nove digitalne platforme.