Aktualno
StoryEditor

‘Dijalog‘ o autonomiji: Korzički nacionalisti demonstrirali silu uoči Macronova posjeta

03. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=PLDLGECWJzw

Tisuće ljudi su u subotu na Korzici sudjelovale u prosvjednoj povorci pozivajući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na "dijalog" o njihovim zahtjevima za autonomiju, tri dana prije njegova posjeta tom francuskom otoku u Sredozemnome moru.

Oko 6.000 ljudi, po procjeni mjesnih vlasti, 25.000 po procjeni organizatora, prošetalo je ulicama Ajaccija, korzičke prijestolnice. Nacionalisti su rekli da očekuju 8.000 sudionika.

"Ovakvog odaziva nije bilo zadnjih godina, odaziv je golem", izrazio je zadovoljstvo pristaša autonomije Gilles Simeoni nakon prosvjeda koji su protekli mirno.

"Korzikanci ovime šalju snažnu poruku. Sada je na predsjedniku republike da progovori i nadam se da je čuo što smo danas poručili", dodao je.

>>>Juncker: Srž problema je što tradicionalne stranke prihvaćaju desni ekstremizam

Korzika je desetljećima bila obilježena nasiljem, ondje se dogodilo više od 4.500 napada u kojima je uglavnom pričinjena materijalna šteta i za koje je odgovornost preuzela Fronta za nacionalno oslobođenje Korzike (FLNC), koja je 2014. položila oružje.

Na čelu prosvjedne povorke održane pod sloganom "Demokracija i poštovanje za korzički narod" bile su djevojke ogrnute u korzičku zastavu. "Živjela borba za neovisnost!" i "Francuska država nas ubija!", izvikivali su prosvjednici.

>>>2017., godina institucionalne krize i separatizma u Španjolskoj

Posjet Emmanuela Macrona otoku događa se točno na dvadesetu obljetnicu smrti prefekta Claudea Erignaca kojeg je pristaša neovisnosti Korzike ubio iz vatrenog oružja 6. veljače 1998. u samom središtu Ajaccija.

23. travanj 2024 10:22