22. ožujak 2018.

Diljem Francuske štrajkovi protiv Macronovih ekonomskih reformi

Zbog štrajkova diljem Francuske organiziranih uslijed nezadovoljstva ekonomskim reformama francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, u Parizu se u četvrtak policija sukobila s prosvjednicima, a u Nantesu ih je rastjerivala suzavcem i vodenim topovima.

Podrška zaposlenicima francuskih željeznica

Učitelji, vlakovođe i kontrolori zračnog prometa izašli su na ulice gdje su se priključili mirnim prosvjedima u brojnim francuskim mjestima i gradovima, a organizirano ih je više od 150, pišu francuski mediji.

>>>Macron ukida stalni radni odnos u državnim željeznicama

Zanimljivo je da su se prvi put otkad je Macron došao na vlast radnici iz javnog sektora u štrajku pridružili zaposlenicima francuskih željeznica.

Šezdeset posto brzih vlakova, 75 posto inter-city vlakova i 30 posto letova prema pariškim zračnim lukama i iz njih otkazano je zbog štrajka.

>>>Počelo je: 15 tisuća njemačkih industrijskih radnika štrajka za veće plaće, 28-satni radni tjedan

Ministarstvo obrazovanja je izvijestilo da danas oko 13 posto učitelja nije došlo na nastavu, zbog čega su mnoge osnovne škole ostale zatvorene.  Zaposlenici u javnom sektoru negoduju zbog planova o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru do 2022. za 120.000 i uvođenju isplata u skladu sa zaslugama.

Radnici francuskih željeznica planiraju tromjesečni štrajk koji bi trebao započeti 3. travnja, a radnici u javnom sektoru još nemaju planova o budućim potezima, no idući se tjedan sastaju kako bi ih razmotrili.