Aktualno
StoryEditor

DIP: Birači bez važeće iskaznice na biračka mjesta mogu s plavim potvrdama

17. Travanj 2024.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) ponovilo je u srijedu kako birači bez važeće osobne iskaznice i oni koji nisu podigli nove iskaznice, glasuju uz takozvanu plavu potvrdu koju ishode u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu.

Tom potvrdom birači bez važeće iskaznice na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo, naglasio je DIP, podsjećajući da su u izvatke iz popisa birača upisani birači s važećom osobnom iskaznicom.

Zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi, 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo je ostvariti svoje biračko pravo, rekao je u podne za Hrvatski radio potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec.

 DIP navodi i da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, ‘navodno se radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice‘.

– I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu – ističe DIP koji je na svojoj mrežnoj stranici objavio popis nadležnih upravnih tijela u županijama i Gradu Zagrebu za izdavanje tih potvrda. 

Identitet i jednih i drugih birača birački odbor utvrdit će uvidom u javnu ispravu s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica).

Vezano uz navedeno, DIP je zatražio očitovanje ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa i uprave.

30. travanj 2024 12:17