Aktualno
StoryEditor

Direktor Erste banke Schoefboeck: Očekujemo da će Hrvatska u 2019. povratiti investicijski rejting

12. Prosinac 2018.

Erste banka organizirala je božićno druženje s novinarima, u sklopu kojega se predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck osvrnuo na 2018. godinu te dao svoj pogled na bankarsko tržište u 2019.

- Očekujemo da će Hrvatska u 2019. povratiti investicijski rejting, rekao je Schoefboeck.

Hlađenje gospodarstva

Dodao je i kako će se svjetsko gospodarstvo za dvije godine ‘ohladiti‘, pa Hrvatska to vrijeme mora iskoristiti za ekonomsku prilagodbu radi ulaska u eurozonu.

- Iako će banke zbog uvođenja eura osjetiti pad prihoda zbog gubitka mjenjačkih poslova, ulazak u eurozonu može hrvatskom društvu donijeti brojne dobrobiti. Put prema euru ne smije biti svrha samom sebi, već mora imati razlog, a to je prosperitet društva, ističe Schoefboeck.

Glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač rekao je da ove godine možemo očekivati rast BDP-a između 2,5 i 2,8 posto.

- Očekujemo uravnotežen proračunski saldo te približavanje javnog duga razini od 70 posto BDP-a. Gospodarski tijekom 2019. blago će usporiti i doseći će između 2,5 i 2,6 posto. Veseli nastavak fiskalne konsolidacije, rekao je Kovač.

Aplikacija za slanje novca

Erste banka predstavila je i inovativnu mobilnu aplikaciju pod nazivom KEKS Pay, koja omogućava brzo i sigurno slanje i primanje novca i to bez ikakvih naknada. Riječ je o prvom bankarskom rješenju na hrvatskom tržištu koje je namijenjeno svim zainteresiranim korisnicima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun. Aplikacija je rezultat rada internog startupa u Erste banci, osnovanog u svrhu razvoja inovativnih rješenja i poslovnih modela. Primarni cilj ove aplikacije je olakšavanje svakodnevnih situacija, kao što je slanje novaca na račun prijatelja i obitelji ili grupno skupljanje novca za razne prigode. Dnevni limit za transakcije je 1000 kuna, stoji u priopćenju.

- Bankarstvo prolazi kroz proces velikih promjena, posebno u segmentu tehnologije i pravnog okvira. Nova regulativa PSD2, pojavljivanje novih igrača, fintech startup tvrtki te njihov ulazak na bankarsko tržište samo su neke od promjena koje su nastupile ili će tek nastupiti. Zato je unutar Erste banke osnovan poseban startup koji se bavi upravo tim promjenama te ih produktivno koristi, a KEKS Pay je rezultat prilagodbe na nove okolnosti. U razvoju ove aplikacije vodili smo idejom da bude jednostavna, dostupna svima, bez obzira radi li se o klijentu Erste ili neke druge banke, te da korisnicima rješava konkretan problem s kojim se svakodnevno susreću.

Za situacije poput dugovanja novca za ručak ili karte za kino ili skupljanje novaca za poklon ili zabavu, ali bez vođenja evidencije tko je platio i borbe s gotovinom, KEKS Pay nudi mogućnost kreiranja chat grupe te podjelu troškova i skupljanja novca digitalno. Smatram da je upravo to i svrha digitalnih noviteta - olakšavanje svakodnevice klijentima na način da mu budu asistenti pri svakoj akciji ili transakciji, rekao je prilikom predstavljanja aplikacije Dejan Donev, voditelj Tima za digitalnu transformaciju u Erste banci.

16. travanj 2024 13:56