Aktualno
StoryEditor

Disney nudi ustupke EU, kako bi mogao kupiti dio poslovanja 21st Century Foxa

15. Listopad 2018.

Američki medijski div Walt Disney ponudio je ustupke kako bi otklonio bojazni od narušavanja ravnopravne tržišne utakmice u Europskoj uniji preuzimanjem dijela poslovanja 21st Century Foxa, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

>>>Walt Disney kreće u kreiranje vlastitih streaming usluga

Disney je dostavio prijedlog Bruxellesu prošli petak, pokazuje podnesak na internetskoj stranici EK.

Detalji predloženih ustupaka nisu navedeni.

Komisija je produljila rok za analizu predloženog preuzimanja s 19. listopada na 11. studenoga. Očekuje se da će - prije no što odluče hoće li prihvatiti ponuđene ustupke ili zahtijevati više - zatražiti mišljenje klijenata i konkurenata o mogućem utjecaju te transakcije.

Disney je ishodio zeleno svjetlo američkog ministarstva pravosuđa u lipnju ove godine, uz uvjet da proda Foxove 22 regionalne mreže za sportske vijesti.

Preuzimanjem Foxova poslovanja s proizvodnjom zabavnih sadržaja, Disney bi dopunio svoj portfelj popularnih likova iz svijeta crtića i igranih filma, poput Mickey Mousea, Lukea Skywalkera i Marvelovih superjunaka, Fox-ovim franšizama X-Men, Avatar i Simpsoni.

Disney je vlasnik američke televizijske i radio mreže ABC, mreže za sportske vijesti ESPN, filmskih studija Pixar i Marvel Studios i producentske kuće Lucasfilm koja je producirala "Ratove zvijezda", kao i niza tematskih parkova.

>>>Disney kupuje Fox za 71,3 milijarde dolara

Akvizicija je ‘teška‘ 71,3 milijarde dolara a uključuje Foxovu grupu za kablovsku televiziju s FX Networksom, National Geographicom i oko 300 internacionalnih kanala, te Foxov udio u Huluu.

19. travanj 2024 09:05