Aktualno
StoryEditor

DIV grupa: Naša ponuda za Uljanik sadržavala je vrlo jasne financijske elemente

06. Travanj 2018.

DIV Grupa u petak je reagirala na izvješće Uprave Uljanika o procesu odabira strateškog partnera, tvrdeći da pismo namjere DIV-a sadrži vrlo jasne financijske elemente, a ne prihvaća ni tvrdnju da su prema DIV-ovoj ponudi bili rezervirani sindikati.

Iz DIV-a ističu kako se u izvješću netočno navodi da je DIV grupa u pismu namjere uvjetovala mnoge prethodne transakcije s drugim povezanim društvima Uljanik grupe.

>>> Debeljak: Mi smo ponudili 682 milijuna kuna, ponuda Kermas energije za Uljanik očito je bila jača

Obvezujuće pismo namjere, kažu u DIV-u, sadržava vrlo jasne financijske elemente, a to su oko 380 milijuna kuna za dionice 3. Maja u vlasništvu Uljanika, otkup do 24,9 posto svih dionica Brodogradilišta Viktor Lenac i dokapitalizacija Uljanika u iznosu do najviše 302,2 milijuna kuna.

Bilo bi nam nevjerojatno da su sindikati iskazali rezervu samo prema našoj ponudi.

Ti iznosi su ponuđeni u dobroj vjeri i na temelju dostupnih podataka, koje je uprava Uljanika stavila na raspolaganje, ali među njima nije bilo ključnih i neophodnih podataka (dubinskog snimanja), tvrde u DIV-u.

Dodaju da ih nisu mogli dobiti u "data roomu" te da im nisu dostavljeni ni na temelju zahtjeva Upravi Uljanika.

Ostaje činjenica, kažu u DIV-u, da smo bili spremni uplatiti nešto više od 682 milijuna kuna, plus otkup dionica Viktora Lenca, kažu u DIV-u.

U toj tvrtci, inače vlasniku Brodosplita, ne prihvaćaju ni tvrdnju da su prema njihovoj ponudi rezervirani bili sindikati.

>>> Debeljak: Brodosplit predao ‘jako, jako vrijednu‘ ponudu za Uljanik

Ističu da sa sindikatima surađuju niz godina te da su neki od socijalnih partnera koji se navode u izvješću donedavna zazivali preuzimanje Brodosplit grupe od strane Uljanika.

"S obzirom na recentna događanja, bilo bi nam nevjerojatno da su iskazali rezervu samo prema našoj ponudi, zato jer znamo i uvjereni smo da svi poslodavci u ovoj branši što se tiče sindikata imaju potpuno ravnopravni tretman", kažu u DIV-u.

Ističu i svoje uspjehe u restrukturiranju Brodosplita, koji, kako navode, ostvaruje značajnu konsolidiranu dobit za 2016. i 2017. godinu u što nisu uračunate državne potpore.

Izvješće Uljanika o odabiru Kermas energije za partnera 

Uljanik je u srijedu izvijestio Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da u suradnji s odabranim strateškim partnerom, tvrtkom Kermas energija, socijalnim partnerima i nadležnim ministarstvom predstoji finaliziranje programa restrukturiranja koji će uputiti Vladi na usvajanje.

Ministarstvo je cjelovito izvješće u srijedu objavilo na svojim internet stranicama.

>>> Kermas energija odabrana za strateškog partnera Uljanika

Prema izvješću, sindikati su naglasili važnost provedbe restrukturiranja kao procesa od zajedničkog interesa svih uključenih dionika s osnovnim ciljem trajne održivosti djelatnosti brodogradnje, kao i da su "sva tri partnera izrazila ozbiljnu rezervu prema ponudi DIV Grupe".

Za ponudu DIV Grupe se navodi da je "postavljena na način da je prije jasnog zaključka o opsegu i konkretnoj namjeri dokapitalizacije Uljanik d.d. te samog restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta isto uvjetuje mnogim prethodnim transakcijama s drugim povezanim društvima Grupe", uz napomenu da je Nadzorni odbor "kroz raspravu upoznat sa stavovima sindikata po pitanju ponude DIV Grupe".

23. travanj 2024 16:12