Aktualno
StoryEditor

Dividende i udjeli u dobiti: Pojednostavnjen je postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva

06. Kolovoz 2017.

Građani Hrvatske koji posjeduju dionice ili udjele trgovačkih društava sa sjedištem u inozemstvu mogu iz inozemstva primati dividendu i udjele u dobiti bez ikakvih ograničenja. To se jednako odnosi na dividende i udjele iz država članica Europske unije i iz trećih država. Pri tome rezidenti Hrvatske moraju voditi računa o svojim poreznim obvezama, kako u državi isplatitelja, tako i u Hrvatskoj.

>>> Službeni automobil: Poslodavac može platiti i gorivo i poreze za put na more, ali ne i cestarinu

Početno, osoba koja ostvaruje takve primitke iz inozemstva dužna je u roku osam dana od prvog primitka upisati se u registar poreznih obveznika kao stjecatelj dohotka iz inozemstva. Ta obveza postoji u slučaju kad iz inozemstva primljena dividenda u Hrvatskoj podliježe oporezivanju i u slučaju kad je prema hrvatskim propisima riječ o neoporezivom primitku. Prijava ostvarivanja primitka iz inozemstva podnosi se na obrascu RPO.

Pravila i iznimke

Prema hrvatskim poreznim propisima, dividende i udjeli u dobiti oporezuju se stopom poreza na dohodak od 12% uvećano za prirez ako je propisan prema prebivalištu fizičke osobe koja ostvaruje primitak. Uz to osnovno pravilo, važeći Zakon o porezu na dohodak poznaje i iznimke od oporezivanja.

Vlasnici dionica ili udjela tvrtki sa sjedištem u inozemstvu mogu primati dividendu i udjele u dobiti bez ikakvih ograničenja. Dužni su u roku osam dana od prvog primitka upisati se u registar kao stjecatelj dohotka iz inozemstva. Do 31. siječnja sljedeće godine moraju obavijestiti Poreznu upravu o primicima na koje je porez na dohodak plaćen u državi izvora.

Ne oporezuju se dividende i udjeli u dobiti koji se isplaćuju iz dobiti ostvarene u razdoblju do 29. veljače 2012., osim dividendi i udjela u dobiti koji se isplaćuju iz dobiti ostvarene u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004. Dakle, podliježu li dividende oporezivanju u Hrvatskoj, ovisi o razdoblju u kojem su trgovačko društvo ili drugi poslovni subjekt ostvarili dobit koja se isplaćuje kao dividenda ili udio u kapitalu. Ako podliježu oporezivanju, dividende i udjeli u dobiti u Hrvatskoj se oporezuju stopom poreza na dohodak od 12%. Novim Zakonom o porezu na dohodak uvedeno je znatno pojednostavnjenje postupka oporezivanja dividendi i udjela u dobiti primljenih iz inozemstva. Ako je u državi u kojoj je ostvaren primitak ustegnut porez na dohodak, prema bilo kojoj stopi, primatelj dividende ne mora u Hrvatskoj plaćati predujam poreza na dohodak. Nema obvezu ni podnositi obrazac JOPPD, niti tijekom godine informirati Poreznu upravu o ostvarenim primicima po toj osnovi.

>>> Stranci i najam: Porez na dohodak jednak za nerezidente iz EU i domaće

No istekom porezne godine, najkasnije do 31. siječnja sljedeće godine dužan je obavijestiti Poreznu upravu o ukupno ostvarenim primicima u prethodnoj godini na koje je porez na dohodak plaćen u državi izvora. Obavještavanje Porezne uprave obavlja se dostavljanjem podataka na obrascu INO-DOH, koji fizička osoba sama za sebe može predati u papirnatom obliku (inače je pravilo da se dostavlja u elektroničkom obliku).

Potreban dokaz

Na temelju primljenih podataka, Porezna uprava će sama po službenoj dužnosti za poreznog obveznika utvrditi njegovu godišnju poreznu obvezu po osnovi dividende primljene iz inozemstva, pri čemu će mu porez plaćen u inozemstvu uračunati u podmirenje porezne obveze u Hrvatskoj. Porezni obveznik dužan je pribaviti i dostaviti dokaz o porezu na dohodak plaćenom u državi izvora. Porezna uprava će utvrditi obvezu poreza na godišnjoj razini samo za taj dohodak, a neće ga, kao prijašnjih godina, kumulirati s ostalim izvorima dohotka. To npr. znači da će u slučaju kad je u državi izvora na primljenu dividendu plaćen porez po stopi od 10%, porezni obveznik u Hrvatskoj platiti samo razliku do naše porezne stope od 12%, uvećano za prirez ako je propisan prema prebivalištu primatelja dohotka. No ako je u inozemstvu plaćen predujam poreza po stopi od npr. 15% ili 20%, u Hrvatskoj se neće provoditi dooporezivanje tog izvora dohotka.

Nema kumuliranja

Ključno je da se ni u kojoj varijanti primitak od dividende neće kumulirati s dohocima ostvarenima iz drugih izvora jer je dohodak od kapitala od 1. siječnja 2017. definiran kao konačni dohodak. Stjecatelji dohodaka koji su klasificirani kao konačni nemaju pravo na tim dohocima koristiti se osobnim odbitkom, ni za sebe osobno ni za uzdržavane članove obitelji. Ako im je to u interesu i ako im je porezno isplativo, mogu umjesto oporezivanja porezom na dohodak po stopi od 12% koji se smatra konačnim, izabrati oporezivanje porezom na dohodak od samostalne djelatnosti. No tu odluku ne mogu donijeti za tekuću godinu, već za sljedeću, s primjenom do 1. siječnja sljedeće godine, o čemu su dužni obavijestiti Poreznu upravu.

>>> Iznajmljivači: Od ove godine porez na dohodak nije uvjetovan statusom u PDV-u

Ako u državi izvora dohotka nije plaćen predujam poreza na dohodak, obveznik je obvezan u roku 30 dana platiti predujam poreza u Hrvatskoj, po stopi od 12% i u istom roku Poreznoj upravi dostaviti obrazac JOPPD. Ako se iz inozemstva primi dividenda koja u Hrvatskoj ne podliježe oporezivanju (jer se isplaćuje iz dobiti ostvarene u razdoblju koje nije obuhvaćeno oporezivanjem toga izvora dohotka), porezni obveznik ne mora o tome tijekom godine izvještavati Poreznu upravu, već istekom godine, na obrascu INO-DOH koji dostavlja do 31. siječnja sljedeće godine. Ako je u državi izvora iz te dividende ustegnut porez, porezni obveznik ne može taj inozemni porez u Hrvatskoj upotrijebiti radi uračunavanja u podmirenje porezne obveze iz drugih izvora dohodaka.

20. travanj 2024 18:02