Aktualno
StoryEditor

Divjak o vršnjačkom nasilju: Svi se moramo angažirati, to je širi društveni problem

30. Siječanj 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kometirala je u utorak snimku tučnjave dviju splitskih srednjoškolki rekavši kako vršnjačko nasilje nije samo problem škole već širi društveni problem u kojem se moraju angažirati svi - od centara za socijalnu skrb do roditelja, dok resorno Ministarstvo daje programe prevencije, a u takvim situacijama postoji i protokol te tim za pružanje psihološke pomoći u školi.

>>>Divjak: Milijarda kuna iz europskih fondova za reformu strukovnog obrazovanja

Po društvenim mrežama od jučer kruže snimke tučnjave dviju srednjoškolki u Splitu koje se udaraju šakama dok okupljeni navijaju i snimaju mobiteljima.

- U ovom slučaju moramo slijediti protokol. Škola zna kakav je. Do mene nije došla takva informacija tako da je neću ni komentirati u tom smislu, rekla je novinarima ministrica Divjak na skupu HNS-a u Novinarskom domu, upitana je li u konkretnom slučaju dobila ikakvu dojavu iz škole te hoće li slati tim.

>>>Divjak: Teške torbe su simbol zastarjelog školstva

Govoreći o programima prevencije rekla je kako se mogu podijeliti na preventivne i reaktivne u kojima se reagira u konkretnim situacijama.

- Ministarstvo u posljednje tri godine provodi program "Živi život bez nasilja", u suradnji s MUP-om. Isto tako ove godine imamo 15 različitih programa prevencije vršnjačkog nasilja. Imamo uspostavljen i protokol što činiti u takvim situacijama i na kraju krajnja mjera - tim za krizne situacije psihološke pomoći u školama, pojasnila je Divjak.

>>>Divjak: Kurikularna reforma se zahuktava

Problem vršnjačkog nasilja, ističe, nije samo hrvatski problem već i svjetski.

- Mi ne da moramo te programe intenzivirati u školama već moramo gledati da surađujemo čim šire, s osnivačima škola, nastavnicima, roditeljima. Zadaća medija u tome je značajna da ukazuju na probleme, ali ne da se od toga napravi dobra priča. Ulažu se i sredstva i projekti, imamo i europske projekte, no nije lako do svakoga doprijeti, rekla je Divjak.

24. travanj 2024 03:38