Aktualno
StoryEditor

Divjak: Povući ćemo 3 milijarde kuna iz EU fondova za kurikularnu reformu do kraja 2018.

06. Studeni 2017.

Stručni skup Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja s temom "Autonomija i odgovornost u rukovođenju i upravljanju srednjoškolske ustanove" otvoren je u ponedjeljak u Vodicama, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ravnateljima je poručila da na njima leži velika odgovornost kako bi ostvarili zajednički cilj, izgradnju obrazovnog sustava za 21. stoljeće.

- Škole i učitelji nositelji su procesa obrazovanja i stvaraju poticajno i kreativno okruženje, a ravnatelji imaju krucijalnu ulogu u tome. Čuli smo već i čut ćemo na ovom skupu o problemima s kojima se suočavaju ravnatelji u poslu i, iako neće biti lako, moramo biti svjesni da se stvari ne mogu promijeniti preko noći, Hrvatska nema vremena i zajednički ćemo graditi sustav jer učenici ne mogu čekati. Želimo mlade zadržati u domovini i omogućiti im da budu konkurentni na tržištu rada, poručila je ministrica ravnateljima srednjih škola na stručnom skupu u Vodicama.

>>>Hrebak: Dobiti novac iz EU fondova nije lako, ali Bjelovar će ove godine povući 30 milijuna kuna

Istaknula je da je obrazovanje nacionalna tema i prioritet, te da se to i očituje u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, kao i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna gdje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja jedno od rijetkih dobilo povećanje od 175 milijuna kuna.

- Za iduću godinu naš proračun je porastao na 617 milijuna kuna, od toga 477 milijuna kuna se odnosi na materijalna prava zaposlenika što je sigurno najveće povećanje u proteklih osam godina. Radimo puno na povlačenju EU sredstava, 150 milijuna kuna povući ćemo za kurikularnu reformu iz Europskog socijalnog fonda, 800 milijuna kuna za centre kompetencija i iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj, kao i još barem milijardu po raznim projektima. Sigurna sam da će naše ministarstvo će do kraja 2018. godine povući sredstava od tri milijarde kuna, ali to ne možemo bez vas, rekla je ministrica.

>>>Vlada i IBM Hrvatska dogovaraju razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra

Osvrnula se i na izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju koje su u javnoj raspravi od prošlog petka, te ravnatelje pozvala da se uključe sa svojim prijedlozima.

Jedna je od ideja u izmjenama zakona, podsjetila je, da se onima koji su dosad volontirali na EU projektima omogući priznavanje rada i povećanje plaće. Naglasak je i na ishodima i kompetencijama znanja, a ne na učenju činjenica napamet, a što se tiče zaključivanja ocjena na polugodištu, ministrica Divjak ističe kako želi da rješenje učenicima omogući da budu motivirani i dobiju kvalitetnu informaciju, a ne da robuju formama.

- Ovih mjesec dana koliko traje javna rasprava sigurna sam da ćemo uspjeti doći do prijedloga koji će biti kvalitetan i njega ćemo staviti u konačnu verziju izmjena i dopuna, istaknula je Divjak.

Najavila je da će ministarstvo ravnateljima početi slati e-biltene, odnosno newslettere ravnateljima kako bi ih upoznali sa svim novostima i projektima.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec naglasila je kako ravnatelji nose izuzetno veliku odgovornost za sve poslove u svojim ustanovama, a odgovorni su i za uspjeh učenika i rad svih zaposlenika, nastavu, suradnju s roditeljima, rezultate i programe.

Ovlasti ravnatelja

Napomenuvši da je autonomija škola i ravnatelja vrlo niska, Hitrec je upozorila da je malo područja u kojima mogu samostalno odlučivati.

- Kurikulum nam je određen, a i kad imamo natječaje za radna mjesta, sretni smo ako imamo mogućnost odabrati ih sami, a ne da netko ima prednost pri zapošljavanju. Plaću imamo prema broju učenika, a plaća je s tim sve manja, dok nam je opseg poslova nam sve veći. Uskraćen nam je napredak u znanju, zaposleni smo na određeno vrijeme i ne možemo dignuti kredit, a nakon što smo zbrinuli brojne nastavnike u statusu tehnološkog viška, mi ostajemo nezbrinuti, na cesti, upozorila je Hitrec.

Kao jedan od najvećih problema naglasila je da i nakon jedanaest promjena zakona u devet godina još nema promjene u načinu reizbora ravnatelja i njihovih ovlasti.

>>>Čačić: Štromar i Divjak ‘opstruiraju’ isplatu novca za gradnju škola

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Vesna Bedeković istaknula je da se bez ravnatelja neće moći provesti reforma obrazovanja zbog njihove važne uloge u sustavu obrazovanja, a kazala je da se svi dionici zajedničkim snagama moraju uključiti u provedbu reforme obrazovanja.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk sudionicima stručnog skupa poručio je kako mu je želja da se što prije provede kurikularna reforma za koju smatra da će dovesti do poboljšanja školstva i pozicioniranja Hrvatske u europske i svjetske okvire.

Na stručnom skupu koji će trajati tri dana, uz ravnatelje srednjih škola iz Hrvatske i učeničkih domova, sudjeluje i pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta Vlado Prskalo, saborski zastupnik Dražen Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković i brojni drugi stručnjaci s područja obrazovanja.

25. travanj 2024 03:41