Aktualno
StoryEditor

Divjak s ministrima EU-a o novim prilikama i radnim mjestima u sklopu svemirskoga programa

01. Prosinac 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravi u petak u Bruxellesu na sastanku Vijeća Europske unije za konkurentnost, na dijelu koji je posvećen aktualnim pitanjima iz područja svemira i istraživanja, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministrica Divjak sudjelovat će u razgovorima na temu programa Copernicus, najvećega programa EU-a za promatranje i praćenje Zemlje u kojem je aktivna i RH, a sudjelovat će i na raspravi o budućnosti svemirskih programa Europske unije.

>>>Divjak: Rješavanje problema, a ne ‘bubanje’ trebalo bi donijeti pomake u našem obrazovnom sustavu

Kako se ističe u priopćenju, u nadolazećim desetljećima ključni izazov za EU bit će iskorištavanje gospodarskih mogućnosti koje se postupno javljaju u sektoru svemira kao posebnome industrijskom sektoru koji je čimbenik rasta i stvaranja novih radnih mjesta.

Ministrica će se snažno založiti za nastavak glavnih svemirskih programa EU-a, ali i istaknuti važnost ciljanih aktivnosti usmjerenih prema jačanju kapaciteta u slabije razvijenim državama-članicama EU-a. Vijeće za konkurentnost će se, u dijelu koji se odnosi na istraživanja, posvetiti okvirnom programu za istraživanje i razvoj Obzor 2020., odnosno njegovoj privremenoj evaluaciji ususret novome okvirnom programu.

>>>Divjak objavila rang listu 3400 dobitnika ‘STEM stipendija’

Republika Hrvatska, napominje se, očekuje da novi okvirni program bude i dalje usmjeren na suradnju i izvrsnost te da bude otvoren i promiče jednakost prilika.

Na kraju sastanka Vijeća ministrica će se sastati s kolegama iz Rumunjske i Finske. Te dvije zemlje s Hrvatskom čine tzv. ‘predsjedničku trojku‘, odnosno tri su zemlje koje će predsjedavati Europskom unijom jedna za drugom i koje zajedno rade program predsjedanja. Rumunjska i Finska predsjedat će 2019. godine, a Hrvatska u prvoj polovici 2020. Riječ je o drugom susretu trija u samo mjesec dana. Tijekom nedavnog susreta finske i hrvatske ministrice istaknuta je važna uloga Finske u procesu kurikularne reforme.

16. travanj 2024 12:17