Korona i biznis
17. veljača 2018.

Divjak: U eksperimentalnoj fazi sudjelovati će oko 1300 učitelja i 6000 učenika

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa ‘Škola za život‘, te ga predstavilo u petak na konferenciji za novinare.

To je posljednje poglavlje pripreme kurikularne reforme koja ulazi u škole na jesen, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavivši da će povjerenstvo izabrati do 80 škola, među kojima do 50 osnovnih i 30 srednjih, koje će se u idućoj školskoj godini uključiti u eksperimentalnu provedbu programa.

>>>Divjak: Za provedbu eksperimentalnog programa kurikuralne reforme 200 milijuna kuna

Škola za život umjesto bubanja činjenica

Nastava će se provoditi u prvim i petim razredima osnovnih škola u svim predmetima, a u sedmim razredima u nastavi fizike, kemije i biologije. Također, provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, a u strukovnim četverogodišnjim školama u općeobrazovnim predmetima.

- Računamo da će na jesen u eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja i oko 6000 učenika, kazala je ministrica.

Namjera je obuhvatiti 3-5 posto osnovnih i srednjih škola uz ravnomjernu geografsku zastupljenost, tj. da se uključi najmanje po jedna škola u svakoj županiji koja ima određenu informatičku zrelost.

- Kurikularna reforma znači lakše torbe, rješavanje problema u svijetu tehnologije, te školu za život umjesto bubanja činjenica, istaknula je Divjak.

>>>Vrdoljak i Divjak predstavili online platformu za praćenje procesa obrazovne reforme

Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na povećanje kompetencije učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi za motivacije njihovih učitelja i nastavnika, ističe se u projektu.

Za taj projekt osigurano je 150 milijuna kuna iz tri izvora - državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i izravne pomoći Europske komisije. Krajnji rok za podnošenje zahtijeva je 15. ožujka.