Aktualno
StoryEditor

Dječja paraliza uskoro bi mogla zauvijek nestati zahvaljući zakladi Gates

01. Studeni 2017.

Ova godina mogla bi biti prekretnica što se tiče dječje paralize. Toj bolesti moglo bi se napokon moglo stati na kraj. I to gotovo dvije godine prije no što je to predvidio Bill Gates, javlja CNBC.

>>>Rotary klubovi donirali 1,1 milijun kuna KBC-u Split za medicinsku opremu

- Ulazimo u završni krug igre iskorjenjivanja dječje paralize. Bliže smo nego ikad, te smo veoma optimistični jer očekujemo da ćemo do kraja godine stati na kraj ovoj bolesti, kazao je dr. Jay Wenger, predvodnik tima koji radi na iskorjenjivanju polio virusa u sklopu zaklade Gates.

Danas je u svijetu prisutno samo 12 slučajeva ove bolesti, i to u dvije zemlje – Afganistanu i Pakistanu, dok je prije dvije godine broj slučajeva oboljelih iznosio 74. Otkako je Svjetska zdravstvena skupština 1988. godine pokrenula inicijativu iskorjenjivanja bolesti, broj slučajeva je smanjen za 99 posto, a Bill Gates se nada kako će uskoro ova bolest, baš poput velikih boginja, zauvijek nestati.

>>>Buffett donirao 3,17 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe; najviše izdvojio za zakladu Gates

U godišnjem pismu zaklade priznao je kako je napredak u borbi protiv dječje paralize jedna od najbolje čuvanih tajni vezanih uz globalno zdravlje.

26. travanj 2024 16:00