Aktualno
StoryEditor

Do 3,5 milijuna kuna: Kazne AZTN-a šokantno visoke, ali ni jedna još nije plaćena

26. Kolovoz 2019.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ovih je dana kaznila Fragariju, otkupljivača voća i povrća, kaznom od 350 tisuća kuna zbog, kako navodi, niza povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi prema otkupljivačima lubenica iz doline Neretve. U Fragariji su odlukom Agencije, blago rečeno – šokirani.

– Netko vas kažnjava ogromnom kaznom koja može uništiti tvrtku s 250 zaposlenih, a nemaš pojma zašto! Osjećam se kao da sam u Kafkinom ‘Procesu‘ ili, što bi se reklo, kadija te tuži, kadija te sudi! Ta drakonska kazna može ugroziti tvrtku jer 350 tisuća kuna za nas je velik novac – ogorčen je Tihomir Perajić, suvlasnik i predsjednik Uprave Fragarije.

Kako piše u priopćenju AZTN-a, ovom upravno-kaznenom mjerom ostvarit će se cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi (ZNTP-a) i to ne samo u odnosu na otkupljivača Fragariju, već i na sve druge trgovce, otkupljivače i prerađivače.

Jednostavnije rečeno, tako visoka kazna, koju mnogi smatraju drakonskom, odgojna je mjera i upozorenje drugima na opasnost od kršenja ZNTP-a.

– Postupak smo pokrenuli po službenoj dužnosti, kao i sve postupke koje smo pokrenuli do sada jer još nismo imali formalnih zahtjeva od dobavljača, ali zaprimamo anonimne prijave. Naime, u srpnju prošle godine dobili smo anonimne prijave protiv otkupljivača Fragarije na osnovi kojih smo pokrenuli postupak – rekla je za Lider Vesna Patrlj, zamjenica predsjednika Vijeća AZTN-a, i dodala da je Agencija utvrdila kako su prava dobavljača lubenica povrijeđena i nakon što je dobavljač odobrio ‘cassa sconto‘, popust na prijevremeno plaćanje.

Je li Fragaria platila kaznu, upitali smo, na što su iz Agencije odgovorili niječno.

– U roku od 15 dana, od dana kada je Agencija donijela rješenje, stranka može platiti kaznu, ako želi, ali budući da ima pravo na obranu, a to znači da može pokrenuti spor pred nadležnim upravnim sudom, čekati njegovu odluku i tek onda, od pravomoćnosti sudske odluke, u roku od 15 dana platiti kaznu. Još se ne zna kada bi to moglo biti, jer tek smo mi donijeli odluku, a ne zna se hoće li biti pokrenut i do kada će sudski postupak trajati. Agencija je u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse odredila iznos kazne, ali sud može osporiti i iznos i odluku, ako smatra da za to ima elemenata – objasnila je Patrlj.

Jeste li se žalili sudu protiv odluke AZTN-a, pitamo Fragarijina prvog čovjeka.

– Još nismo ništa poduzeli jer se osjećamo jadno i žalosno. Zatečeni smo, nemamo pravoga komentara, jer nema racionalnog objašnjenja za kazne koje tvrtke mogu otjerati u stečaj. Država propisuje enormne kazne za različite prekršaje, koje su drakonske i mogu uništiti poduzetnika. Ako te netko želi kazniti, uvijek može pronaći nešto – jer tko radi, taj i griješi. Da bi poduzeća poštovala sve nove odredbe i zakonske propise, morala bi imati vojsku odvjetnika i pravnih savjetnika. Naime, nema šanse da ijedan trgovački lanac ili bilo koji otkupljivač može ispoštovati sve što piše u zakonu – tvrdi Perajić i dodaje da tko god trguje voćem i povrćem zna da se cijena neprestano mijenja i ovisi o ponudi i potražnji te da ju nije moguće unaprijed definirati.

Agencija je do sada završila četiri postupka zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i izrekla četiri upravno-kaznene mjere maloprodajnom lancu Plodine u iznosu od milijun kuna i dvije kazne za nepoštovanje Zakona izrečene su Narodnom trgovačkom lancu u ukupnom iznosu od 800.000 kuna  i posljednja je ona koja je ovih dana izrečena Fragariji.

Do sada kaznu nitko nije platio jer se kažnjene tvrtke imaju pravo žaliti, a stvarni iznosi znat će se tek kad sudovi donesu odluke na žalbe.

– AZTN prilikom izricanja vodi računa o svim olakotnim i otegotnim činjenicama i okolnostima. Maksimalna kazna za teške povrede ZNTP-a je 3,5 milijuna kuna, mi smo izricali kazne u donjem dijelu toga ranga, 350 tisuća kuna, 450 tisuća kuna i milijun kuna i vjerujemo da će one ispuniti svoj cilj, spriječiti daljnje kršenje Zakona – zaključuje Vesna Patrlj.

19. travanj 2024 05:45