Aktualno
StoryEditor

Doba digitalne televizije: Za pet godina svaki član kućanstva gledat će drukčiju reklamu

07. Lipanj 2019.

Zanimljivim iskustvenim pričama iz prodajnog biznisa Igor Belošić, zamjenik glavnog direktora tvrtke Sun Chemical i Vedran Sorić, direktor prodaje Sorbel grupe slagali su mozaičan nastup kroz koji su istaknuli ulogu detalja (jednog kamenčića), u ukupnim prodajnim rezultatima. ‘Kamenčići‘ koje su koristili u svojim pričama jesu: iskrenost (svome kupcu treba znati iskreno zahvaliti), temeljita priprema za susret s klijentom, prilagodba vlastitog znanja kako bi se stekao korporativni pristup, pro-akivnost (rješavanje trenutnog problema), pronalaženje pristupa kojim se stvara kupac za cijeli život te slušanje klijenta kao univerzalni kamenčić.

[caption id="attachment_387788" align="aligncenter" width="750"] Vedran Sorić i Igor Belošić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Na panel raspravi Doba digitalne televizije, što znači i kako utječe na medijske oglašivače i kreativne agencije stručnjaci iz medijske, telekom i oglašivačke industrije, usporedili su način oglašavanja u doba analogne i digitalne televizije i najavili što nas u daljnjem razvoju čeka na području TV oglašavanja.

Lordan Kondić, direktor marketinga tvrtke A1 Hrvatska kao osnovnu razliku istaknuo je kako se u analogno doba kroz jednu frekvenciju gledao jedan kanal, dok u digital TV-u stane više kanala, što operaterima omogućuje da drukčije ‘paketiraju‘ sadržaj.

[caption id="attachment_387825" align="aligncenter" width="750"] Lordan Kondić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Marin Ćurković, glavni direktor i suosnivač Adscannera istaknuo je kako podaci ne pokazuju kako klasičan TV izumire, o čemu se priča već godinama, te da to pokazuju i trendovi oglašavanja digitalnih divova poput Amazona, Facebooka i Googla, čija se potrošnja oglašavanja na TV kanalima povećava. Konkretno, Amazon troši 250 milijuna dolara godišnje na TV oglašavanje.

Ćurković je istaknuo kako na tom tržištu postoji danas ogromna količina podataka, kako se kreiraju novi prostori za popunjavanje oglasima te da su budućnost oglašavanja digitalne televizije personalizirane reklame.

– Za pet do deset godina jedna osoba u kućanstvu gledati će jednu, a druga drugu reklamu. Takav trend mogao bi podići cijene oglašavanja. Tehnologija već postoji – istaknuo je Ćurković.  Međutim nisu još regulirani ugovorni odnosi pružatelja sadržaja, operatera i oglašivača, a tu je i odredba GDPR-a koju ne treba zanemariti u kreiranju budućnosti pametne televizije.

Uspoređujući tzv. Free To Air i Pay TV distribuciju sadržaja, osvrnuo se i na to da gledatelji specijaliziranih kanala provode više vremena u konzumaciji sadržaja i da su lojalniji pa neće tako lako mijenjati kanal ako vide reklamu.

[caption id="attachment_387823" align="aligncenter" width="750"] Marin Ćurković, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Miro Bižić, direktor prodaje oglasnog prostora u kompaniji Fox, koja se globalno spojila s kompanijom Disney, spomenuo je da digitalizacija povećava kapacitet i otvara nove kanale, da je u tijeku trend fragmentirane konzumacije sadržaja te da je Pay TV najbolji odgovor na taj trend.

- Možda Pay TV još uvijek ima mali doseg no kako onda takve platforme imaju toliki  utjecaj na društvo, primjerice serije poput Živih mrtvaca ili Igre prijestolja?  Pay TV omogućuje i premijerni program i prime time koji može trajati u različito doba dana nekoliko puta i kroz nekoliko dana u tjednu – Istaknuo je Bižić.

Panelisti su se dotaknuli i revolucionarnog Netflixa, najavljujući već neke druge konkurente na tržištu. Bižić je pri tom najavio da već puno globalnih igrača radi neke vrste ekstenzija sadržaja te najavio da se krajem godine u SAD-u uvodi platforma Disney Plus, koja će se vrlo brzo pojaviti i u Europi.

- Disney je već prije pet godina znao da će ‘napasti‘ Netflix i zato je s njim prije dvije godine prestao surađivati. Zahuktava se borba takvih platformi, ali na koncu sve se opet svodi na kvalitetan sadržaj – zaključio je Bižić.

[caption id="attachment_387824" align="aligncenter" width="750"] Miro Bižić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Predstavnik marketinške struke, Božidar Abramović, glavni direktor Omnicom Media grupe izjavio je da, kada kao agencija planiraju i zakupljuju oglase na digitalnoj TV,  kupuju zapravo gledatelja, odnosno doseg.

– Na taj način dolazimo do ciljne skupine koju inače ne uspijevamo dohvatiti kroz klasičnu Free to Air televiziju, do njih je teže doći. Sve što nam ‘fali‘ na klasičnim kanalima, kupujemo na manjima – istaknuo je Abramović. No spomenuo je da u Hrvatskoj još uvijek postoji ograničen broj dostupnih VOD platformi za oglašivače, jedino RTL play i Pickbox.

[caption id="attachment_387828" align="aligncenter" width="750"] Božidar Abramović, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

17. travanj 2024 09:19