02. svibanj 2018.

Dobit Applea u prvom tromjesečju ‘visokih‘ 13,8 milijardi dolara

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 posto veće nego godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosječne cijene iPhonea. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,8 milijardi dolara, što je 25 posto više nego godinu dana prije.

Snažan rasta prihoda i dobiti najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti zahvaljuje se rastu prodaje, ali i prosječne cijene iPhonea, najvažnijeg Appleovog proizvoda. Prodaja iPhonea čini oko 62 posto ukupnih prihoda Applea. U proteklom kvartalu prodano je 52,2 milijuna tih pametnih telefona, što je tri posto više nego godinu dana prije.

>>> iPhone gubi čaroliju 

Pritom je prosječna cijena prodanog iPhonea porasla na 728 dolara, što je 10 posto više nego godinu dana prije. Taj rast pripisuje se utjecaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona. Cijena dionica Applea tjednim je bila pod pritiskom zbog špekulacija da je potražnja za iPhoneom oslabila, no jučer objavljeni rezultati pokazuju da je prodaja i dalje snažna.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 posto na godišnjoj razini, na 9,2 milijarde dolara. S druge strane, prodaja drugih proizvoda tvrtke, kao što su Mac računala i iPad uređaji nije oduševila. U proteklom je tromjesečju prodano 4,07 milijuna Mac računala, 3 posto manje nego godinu dana prije, dok je prodaja iPada porasla za 2 posto, na 9,1 milijun primjeraka.

>>> Zbog ‘teorije zavjere‘ Apple optužen da namjerno usporava bateriju kako bi ljudi kupili novi mobitel

Apple je objavio i da su njegovi prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu te tvrtke nakon američkog, porasli za 21 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, na 13 milijardi dolara. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 3 posto. Poticaj rastu cijene dionica pružila je i poruka Applea da planira povećati dividendu za 16 posto, kao i iznos za kupnju vlastitih dionica na tržištu za 100 milijardi dolara kako bi dio svojih golemih rezervi gotovine proslijedio dioničarima.