24. listopad 2018.

Dobit Deutsche Bank grupe pala 65 posto, na 229 milijuna eura

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank izvijestio je u srijedu da mu je dobit u trećem kvartalu više nego prepolovljena pod pritiskom troškova restrukturiranja i otpremnina u sklopu promjene poslovnog fokusa.

Neto dobit grupe pala je 65 posto, na 229 milijuna eura.

Znatno je smanjena i operativna dobit, za 46 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na 506 milijuna eura.

Prihodi su im pali devet posto na 6,2 milijarde eura.

>>>Deutsche Bank bit će isključen iz burzovnog indeksa Eurostoxx 50

„Ovaj je rezultat još jedan korak na putu prema održivo profitabilnom poslovanju banke”, ustvrdio je izvršni direktor Christian Sewing, najavljujući da će nakon trogodišnjeg razdoblja gubitaka ovu godinu zaključiti s dobiti.

Nakon odlaska Johna Cryana s dužnosti izvršnog direktora početkom godine, Sewing je pokrenuo novi krug restrukturiranja, koji je uključivao smanjenje broja zaposlenih, povlačenje s pojedinih udaljenih financijskih tržišta i preusmjeravanje fokusa na poslovanje u matičnoj Njemačkoj i u Europi.

U grupi napominju da su im dobit u trećem kvartalu za 103 milijuna eura smanjili troškovi restrukturiranja i otpremnina nakon što su smanjili broj zaposlenih za oko 700. Do kraja godine iz banke bi trebalo otići još 1.700 zaposlenih, čime bi se njihov ukupan broj smanjio na 93.000.

Poslovno izvješće Deutsche Banka pokazuje pad prihoda u odjelu korporativnog i investicijskog bankarstva, kao i u odjelu za poslovanje s građanima, te odjelu upravljanja imovinom.

U banci pak ističu vodeću ulogu u uvrštenju dionica u kotacije najvećih burzi u Europi i Njemačkoj, veći plasman kredita kompanijama i više otvorenih računa građana u podružnici Deutsche Postbank.

Naglašavaju također da im je stopa adekvatnosti kapitala (CET1 capital ratio) na kraju trećeg tromjesečja iznosila 14 posto, što znači da je blago povećana u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.