Aktualno
StoryEditor

Dobit Ine u prvom polugodištu 533 milijuna kuna

27. Srpanj 2018.

Prihodi INA Grupe su u prvom polugodištu 2018. godine porasli za 13% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine te iznose 9.495 milijuna kuna.

>>>Dioničarima Ine 812 milijuna kuna dividende

Pozitivan trend uglavnom je rezultat veće prodaje. Zbog nižeg doprinosa Rafinerija i marketinga, uključujući Trgovinu na malo, CCS EBITDA je u blagom padu i iznosi 1.328 milijuna kuna, međutim to nije oslabilo operativni novčani tok koji je u iznosu od 1.197 milijuna kuna bio 22% viši nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit iznosi 533 milijuna kuna.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostvarili su rast EBITDA-e bez jednokratnih stavki za 6% u usporedbi s prvim polugodištem 2017. godine te ona iznosi 1.478 milijuna kuna.

CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodištu 2018.

Planirane aktivnosti održavanja u prvom tromjesečju 2018. utjecale su na razinu prerade u rafinerijama, dok je maloprodaja goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinuirano rasti.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna.

>>>Vlada potvrdila: Amerikanci CCI žele u strateško partnerstvo s Inom

Neto dug je istovremeno smanjen na samo 701 milijun kuna na kraju prvog polugodišta 2018. godine s omjerom duga i kapitala ispod 6%. Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona:

- Zahvaljujući aktivnostima na EOR projektu i dodatnim razvojnim projektima, domaća proizvodnja sirove nafte nastavlja rasti, ublažavajući prirodni pad proizvodnje plina koji je očekivan zbog zrelog portfelja. Na zaustavljanje pada proizvodnje u narednim godinama će također utjecati i finalizacija transakcije s Enijem za koncesije na području Sjevernog Jadrana. Količine rafinerijske prerade nešto su niže u usporedbi s istim razdobljem u 2017. godini te su u skladu s redovitim i planiranim aktivnostima održavanja, no ulažemo velike napore kako bi poslovanje bilo održivo. Košarica sirove nafte se stalno proširuje te se prerađuju isplativije sirovine. Umjeren rast maloprodaje u skladu je sa sezonskim kretanjima, a stalno proširenje usluga povezanih s robom široke potrošnje ostaje naš prioritet u nadolazećem razdoblju. Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja, barem što se tiče poslovanja Istraživanja i proizvodnje, treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom, izjavio je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

>>>Kronologija INA-MOL: 14 godina nevolja, pregovora, političkih sukoba…

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina

U prvom polugodištu 2018. godine EBITDA bez jednokratnih stavki je dosegla 1.478 milijuna kuna, što je blagi porast od 6% u usporedbi s istim periodom prošle godine.

Cijena Brenta koja je bila 37% viša imala je pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 279 milijuna kuna, dok je viša ostvarena cijena plina rezultirala porastom prihoda od prodaje prirodnog plina te je iznosila 156 milijuna kuna.

Domaća proizvodnja sirove nafte viša je za 3% kao rezultat dodatnih razradnih projekata i projekta EOR te puštanja u pogon dvije nove bušotine na polju Hrastilnica.

Proizvodnja prirodnog plina niža je za 10% zbog niže proizvodnje iz podmorja, u skladu s očekivanom krivuljom proizvodnje, te niže proizvodnje na kopnu na poljima Duboke Podravine.

Kapitalna ulaganja su iznosila 278 milijuna kuna, od čega se na kapitalna ulaganja u Hrvatskoj odnosi 243 milijuna kuna.

Rafinerije i marketing, trgovina na malo

Planirani radovi održavanja u rafinerijama rezultirali su nižom razinom prerade, a prihodi u prvom polugodištu 2018. godine iznose 8.258 milijuna kuna.

>>>Sisački pogon koji gasi Ina nije gubitaš

CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodištu 2018.

Na rezultat je utjecao niz čimbenika: viša cijena Brenta i manje povoljno vanjsko okruženje s nižim maržama na benzin i lož ulja koje je djelomično ublaženo višim maržama za dizel gorivo.

Ukupne maloprodajne količine od 483 kt pokazuju umjereno poboljšanje, uz značajan doprinos mreže u Bosni i Hercegovini te aktivnu prodaju goriva Class Plus, uključujući gorivo od 100 oktana, u Hrvatskoj.

Povećanje marže na robu široke potrošnje za 8% rezultat je kontinuiranih širenja u tom sektoru, implementacije koncepta Fresh Corner i razvoja novih usluga, a roba široke potrošnje pridonijela je 52% u ukupnom porastu marže u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem.

Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 234 milijuna kuna; 172 milijun kuna za Rafinerije i marketing te 62 milijuna kuna u Trgovini na malo.

>>>Ina će dokapitalizirati Petrokemiju sa 150 milijuna kuna, uključen i PPD

Na dan 30. lipnja 2018. godine INA Grupa upravljala je mrežom od 496 maloprodajnih mjesta.

Omjer duga i kapitala je smanjen na razinu od 5,8%, dok je neto dug manji za 65% te je iznosio 701 milijun kuna.

25. travanj 2024 17:05