Aktualno
StoryEditor

Dobra prodaja Mein Kampfa ‘prenerazila‘ izdavača

04. Siječanj 2017.

Otkad je prije godinu dana na policama knjižara prisutno posebno izdanje knjige Mein Kampf Adolfa Hitlera, prodano je 85,000 tog, kako ga često nazivaju, antisemitskog nacističkog manifesta. Izdavač knjige i direktor Instituta za suvremenu povijest (IfZ) u Munchenu Andreas Wirsching kazao je kako su ih te brojke prenerazile, piše BBC.

Zapanjujući rezultati

Unatoč zapanjujućim rezultatima prodaje i činjenici da će krajem siječnja biti objavljeno šesto izdanje, knjiga se ne može mjeriti s bestsellerima u Njemačkoj. Riječ je o akademskom izdanju knjige koja se prodaje po 58 eura (oko 430 kuna), a sadrži kritike znanstvenika. Za razliku od knjige koja je objavljena 1925. godine, ovo izdanje ima bijelu naslovnicu bez svastike i Hitlerove slike.

Damien McGuinness za BBC je napisao kako je činjenica da je nacistički manifest zauzeo prvom mjesto na travanjskoj Spiegelovoj listi nefikcijskih književnih djela dokaz da se propaganda Adolfa Hitlera vraća u Njemačku.

Nakon pobjede Saveznika nad nacistima u Njemačkoj 1945. godine, autorska prava dana su u ingerenciju Bavarskoj. Budući da ona prema njemačkom zakonu o autorskim pravima traju 70 godina, u tom periodu bilo je zabranjeno ponovno objavljivanje knjige, ali s obzirom na to da su prošle godine autorska prava istekla, nastalo je novo izdanje koje direktor Instituta za suvremenu povijest koristi u svojim predavanjima. Nova, znanstvena edicija motivirana je i kako bi se spriječilo izdanje simpatizera nacističkog režima. - Bilo bi neodgovorno dopustiti da se taj tekst širi arbitrarno, kazao je profesor Wirsching.

Povratak Hitlerove propagand u Njemačku

Odluku da se ponovno objavi omražena knjiga kritizirala je židovska zajednica koja podsjeća da su u njoj sadržane rasističke ideje koje su nacisti primjenjivali te vršili opresiju nad njihovim narodom.

Damien McGuinness za BBC je napisao kako je činjenica da je nacistički manifest zauzeo prvom mjesto na travanjskoj Spiegelovoj listi nefikcijskih književnih djela dokaz da se propaganda Adolfa Hitlera vraća u Njemačku. Ipak, riječ je o akademskom štivu koje su kupile brojne knjižnice, škole i povijesni stručnjaci te unatoč 85,000 prodanih primjeraka, što nije loše za njemačke prilike, one ne ukazuju na to da je knjiga postala veliki hit.

Trenutno je najbolje prodavano nefikcijsko djelo Skriveni život drveća koje je prodano u pola milijuna primjeraka.

19. travanj 2024 22:42