Aktualno
StoryEditor

Dobroslavić izabran na drugi mandat za predsjednika Jadransko-jonske euroregije

09. Veljača 2018.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izabran je na drugi dvogodišnji mandat za predsjednika Jadransko-jonske euroregije na izbornoj skupštini te udruge u talijanskom gradu Termoliju, priopćeno je u petak iz Županije.

Osim izbora upravnih tijela Jadransko-jonske euroregije, na skupu održanom u četvrtak, prihvaćena su programska i financijska izvješća, a dogovorene su i buduće aktivnosti i inicijative.

>>>Dobroslavić očekuje ubrzavanje izbora izvođača radova i provedbe nadzora gradnje Pelješkog mosta

Skupština je prihvatila zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije što sada čini ukupno 33 članice udruge iz lokalne i regionalne samouprave država Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke, navodi se u priopćenju.

Prihvaćena je i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u kojoj će Jadransko-jonska euroregija surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u provedbi zajedničkih projekata regija i gradova.

>>>Blagostanje, rekordna turistička godina i još bolja budućnost za Dubrovačko-neretvansku županiju

U sklopu skupštine održan je i okrugli stol na temu “Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije”.

Župan Dobroslavić podsjetio je da se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti EU, kakva će ona biti nakon 2020. godine, kakva će biti njezina kohezijska politika te je li i na koji način poželjno proširenje EU.

- Brexit je činjenica, iako ni sami Britanci nisu više sigurni žele li ga ili ne. Što se tiče proširenja, prije nekoliko dana Europski parlament prihvatio je Strategiju proširenja prema kojoj su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU, rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako sve zemlje moraju ispuniti kriterije za ulazak.

>>>Soros u ‘kampanji za rušenje Brexita’

- Vladavina prava, dobri odnosi sa susjedima, postizanje adekvatne razine sigurnosti i mogućnosti migracija. To je dobar pristup i mi ga u Jadransko-jonskoj regiji podržavamo, dodao je.

Dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić  ocijenio je kako EU "s više brzina" nije prihvatljiva, jer bi time napustila temeljnu postavku jedinstvene EU u kojoj će sve zemlje vidjeti svoju priliku.

- Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi. To je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji jednim od najvećih problema držimo nepovezanost, kazao je.

>>>Britanci dobili ‘deadline’ za dogovor o Brexitu

- Dolazim iz Dubrovačko-neretvanske županije. Termoli nam je prvi susjed preko mora, a za jedan dan ovdje trebaju mi tri dana, upozorio je župan Dobroslavić.

Naglasio je kako trebaju bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze. "Bez kohezijske politike nema tih investicija”, zaključio je ponovno izabrani predsjednik Jadransko-jonske euroregije Dobroslavić.

16. travanj 2024 13:13