Aktualno
StoryEditor

Dodijeljeno 3.017 stipendija za obrtnička zanimanja – ministar Horvat: Bit će dobrih majstora

05. Ožujak 2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je danas u sklopu svečanosti ‘Obrtnik od formata –Umjetnik od zanata‘ 3.017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima, koji će godišnje dobiti stipendije u iznosu od 9.000 kuna, odnosno mjesečno 750 kuna. Stipendije su dobili učenici Elektrostrojarske obrtničke škole, Industrijske škole, Prehrambeno-tehnološke škole, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Obrtničke i industrijsko-graditeljske škola i Drvodjeljske škole. Radi se o projektu ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima‘, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a koji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi već treću godinu zaredom.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je rekao da je ova manifestacija sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i obrtništva manifestira namjera Vlade da Hrvatska unaprijedi obrazovni sustav i da reforma školstva koja se provodi odgovori na ključnu zadaću koja je pred svim vladama i svim politikama, dakle kako spojiti ono što daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada.

- To je ključ jednadžbe svih uspješnih društava. Kroz potporu stipendija vama mladim ljudima pružamo konkretnu mjeru. Zato sam siguran da će te iskoristiti šanse koje vam se pružaju i dobiti mogućnost da zarađujete i doprinosite napretku Hrvatske, rekao je Plenković.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poslao je poruku svima koji danas sa skepsom napominju da Hrvatska ima probleme na tržištu radne snage – da će u Hrvatskoj biti i stolara i postolara, elektroinstalatera, krojača i svih onih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata ne samo u našem okruženju, već i u Europi i u svijetu.

- Bit će dobrih majstora. Program koji u ovom trenutku radimo idemo u prilog tome da se u sljedećoj godini broj stipendija od 3.017 barem udvostruči, kao i iznos stipendije od 9.000 kuna na 18.000 kuna. To nije samo mjera za oživljavanje tržišta radne snage, oživljavanje poduzetničkog okruženja - to je u ovom trenutku i jedna od demografskih mjera. Svaka ova stipendija i svaka ova mjera zaustavit će odljev kvalitetnih radnika i majstora i pridonijeti tome da ljudi ostanu živjeti u Hrvatskoj, uvjeren je Horvat.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić složio se s Horvatom rekavši kako je cilj Vlade osigurati radna mjesta i zaposliti mlade ljude upravo kako bi ostali u Hrvatskoj.

- Započeli smo zbog toga kampanju ‘Zaposli se u Hrvatskoj‘, koju provodimo već drugu godinu zaredom. Kako bi vam osigurali da se zaposlite u Hrvatskoj, upravo ovaj projekt od od gotovo 70 milijuna kuna za stipendije za naukovanje i stukovno obrazovanje jedan je od instrumenata kojim želimo da ostanete u Hrvatskoj. Ove stipendije financiraju se iz Europskog socijalnog fonda koji je 14 milijardi kuna i imamo po prvi puta danas priliku s 14 milijardi kuna mijenjati ovo društvo i Hrvatsku - rekao je Pavić dodajući da im je cilj da podupiru poduzetništvo i promoviraju ga od vrtićke dobi do doktorata.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt ‘Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja‘ vrijedan 67,8 milijuna kuna. U sklopu tog projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanja gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane sredstvima iz fondova Europske unije.

16. travanj 2024 19:49