Aktualno
StoryEditor

Dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak povećat će se na 2328 kuna

06. Ožujak 2018.

Jedna od vladinih nekoliko mjera koje bi trebale ublažiti alarmantne demografske trednove u Hrvatskoj je i proširenje prava na dječji doplatak. Prema izmjenama dohodovnog cenzusa, pravo na dječji doplatak dobit će još 94 tisuće obitelji, javlja tportal.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o doplatku na djecu kojima se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak podiže s 50 posto na 70 posto proračunske osnovice. Sa dosadašnjih 1663 kune po članu kućanstva povećat će se na 2328 kuna.

>>>Hrvatska pošta odsada i u Slavoniji besplatno zaprima zahtjeve za naknade HZMO-a

Pravo da dječji doplatak dobit će sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna. Prema procjenama, pravo na dječji doplatak dobit će još 94 tisuće obitelji, odnosno 156 tisuća djece, dok se iznosi doplatka za pojedine razrede neće mijenjati.

Pronatalitetni dodatak

Prema sadašnjim odredbama obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543,14 kuna dobivaju 299.34 kune dodatka po djetetu, obitelji koje ostvaruju 543,14 do 1119,53 kune dobit će 249.5 kn, dok će obitelji s prihodima po članu od 1119,53 do 1663 kune dobiti 199.56 kuna.

>>>Demografska revitalizacija: Od 1. srpnja veći dječji doplatak i sufinanciranje dječjih vrtića

Baza za posljednju skupinu predloženim izmjenama proširuje se na obitelji koje po članu imaju prihod do 2328 kuna. Za teće i četvrto dijete ostaje i pronatalitetni dodatak od 500 kuna, a primat će ga i obitelji obuhvaćene povećanjem dohodovnog cenzusa.

Nova dobna granica za srednjoškolce

Zakonske izmjene reguliraju i dobnu granicu za ostvarivanje prava na doplatak za srednjoškolce. Prema sadašnjim odredbama, na doplatak imaju pravo djeca koja redovno polaze srednju školu do završetka školovanja, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 19 godina. U novom zakonu predviđene su iznimke prema kojima se pravo na doplatak može ostvariti do 21. godine života djeteta koje se, uslijed bolesti, redovito školuje.

No, iznimke se ne odnose na slučaj u kojemu redovni program srednjoškolskog obrazovanja traje pet godina, kao što je bilo do sada.

>>>Šuica u EU parlamentu: Manji dječji doplatak za djecu stranaca je diskriminacija, populistički čin

Zakon bi trebao biti izglasan do ljeta, te stupiti na snagu 1. srpnja. Novi kriteriji trebali bi zaustaviti trend kontinuiranog pada broja korisnika dječjeg doplatka koji je prisutan posljednje dvije godine.

Osim proširenja prava na doplatak, pronatalitetne mjere Vlade odnose se i na povećanje broja vrtića, te uvođenje smjenskog rada u njima.

15. travanj 2024 13:43