Aktualno
StoryEditor

Dok 3. maj propada, njegovi radnici i dalje inoviraju

19. Studeni 2018.

Iako je situacija u brodogradilištu 3. maj sve samo ne dobra i perspektivna, inovatori ovog brodogradilišta otputovali su u subotu u Zagreb na sajam inovacija INOVA 2018 koja se održavala od 14. do 17. studenog, kako bi predstavili dvije inovacije, a sajam je u subotu posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Inovacija Roberta Puža predstavlja hidraulično vitlo za precizno postavljanje difuzora na podvodnim ispustima, a prednost inovacije je upotreba hidrauličnog vitla koji omogućava veću brzinu izvođenja radova uz manji broj zarona što u konačnici znači smanjenje troškova i rizika pri izvođenju radova.

>>>Sučević: Uljanik je mrtav

Druga inovacija je naprava za bojanje zakrivljene cijevi iznutra velike dužine i nedostupnih prostora koju je osmislio Robert Stupčić, pri čemu se naprava s čeličnom sajlom provlači unutar cijevi od jednog prema drugom kraju te se tako nanosi boja. Prednost ove inovacije je u jednostavnoj izradi naprave, jednostavnoj manipulaciji prilikom bojanja, uštedi u potrošnji boje, mogućnosti pregleda kamerom i mogućnosti montiranja cijevi veće dužine. Uspješno testiranje je napravljeno na nekoliko zakrivljenih cijevi ukupne dužine 400 metara i promjera 150 mm, od kojih je najduža pojedinačna cijev imala otprilike 50 metara.

Inovacija, međutim, nije uvijek bilo toliko da ih se može pobrojati na prste jedne ruke. Od prvih pisanih tragova inovativnog djelovanja u brodogradilištu 3. maj iz 1957. godine do ranih 70-ih godina broj inovacija koje su unapređivale proizvodnju i prezentirale inovativnu djelatnost, penjale su se na preko 70-ak godišnje, pa je 1972. godine osnovana udruga inovatora "Društvo izumitelja i autora unapređenja  - 3. maj" kako bi se inventivnost koja je dovodila do velikih ušteda tvrtki, nagradila.

>>>3. maj potražuje 550 milijuna kuna od Uljanika i traži vjerovnike da odblokiraju račun pulskog škvera

Nakon toga broj inovativnih rješenja je na godišnjem nivou padao, u razdoblju od 1990. do 2000. osjećala se stagnacija. Udruga 1995. godine mijenja naziv u  "Udrugu inovatora brodograđevne industrije 3. maj", a na sajmu inovacija INOVA 2004 Udruga dobiva i priznanje kao najbolja Udruga inovatora iz Hrvatske. Broj inovativnih poboljšanja tih je godina bio dvoznamenkast, dok je od 2009. godine broj inovacija pao na jednu do pet godišnje.

Inovacije u 3. maju, a bilo ih je ukupno 1051, ovom su brodogradilištu donijele milijunske (dolarske) uštede. Nekada su inovativni djelatnici za velike uštede tvrtki bili nagrađivani, manje od 10 posto učinjene uštede za brodogradilište, ali radnici su bili zadovoljni. Današnja situacija, kada se nema ni za plaće radnicima, o nagradama za uštede tvrtki putem inovacija se ni ne razmišlja, pa tvrtku dnevno napušta 5 do 6 radnika koji većinom odlaze u Italiju, Njemačku i Saudijsku Arabiju.

20. travanj 2024 08:38