Aktualno
StoryEditor

DOK ING i izraelska zrakoplovna kompanija potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu

25. Srpanj 2018.

Osim na području obrane, Hrvatska i Izrael planiraju međusobnu suradnju proširiti na druga gospodarska područja o čemu je bilo govora na Konferencijiobrambenih industrija Hrvatske i Izraela.

Jedna od domaćih kompanija koja je iskoristila suradnju dvaju zemalja je i DOK ING čiji je predsjednik Uprave Vjekoslav Majetić potpisao Ugovor o strateškom partnerstvu s najvećim izraelskim proizvođačem letjelica Israel Aerospace Industries. Dvije kompanije kroz partnerstvo rade na proizvodnji autonomnog vozila namijenjenog ekstremnim uvjetima nuklearnih, kemijskih i bioloških katastrofa u kojima ljudi ne mogu sudjelovati.

>>>Ministar Horvat i izraelski ministar Cohen potpisali deklaraciju o suradnji

DOK ING će, objašnjava Majetić, partnerstvu ponuditi svoju platformu, a izraelska kompanija tehnologiju za proizvodnju vozila.

- Prototip naše platforme već je dobrim dijelom izrađen, ona je u potpunosti električna te je trenutno testiramo. Riječ je o multifunkcionalnoj platformi koja služi saniranju posljedica katastrofe, kazao je Majetić.

Dodaje kako jedan dio sredstava financiranja dolazi iz EU, dok o točnom iznosu vrijednosti ugovora nije želio još govoriti. U ime izraelske strane Ugovor je potpisao predsjednik Israel Aerospace Industries Joseph Weiss.

Nastavak suradnje

Cilj održane konferencije je povezati obrambene industrije Hrvatske i Izraela,  te nastaviti suradnju i nakon nabave borbenog aviona F 16 Barak.

- Dvije godine nakon što smo pomogli Izraelu u borbi s požarima razvili smo strateško partnerstvo, priliku za dugoročnu političko-gospodarsku suradnju s ciljem otvaranja prostora za investicije, pogotovo kada je riječ o obrambenoj industriji, ali i gospodarstvu u cjelini, kazao je prilikom otvaranja Konferencije ministar Damir Krstičević, naglasivši da višeborbeni zrakoplovi nisu jedina komponenta obrambene suradnje.

>>>Burilović: Trgovinska razmjena s Izraelom lani 65,6 milijuna eura

Cilj je, dodaje Krstičević, na jesen postpisati četiri ugovora koji se odnose na gospodarsku suradnju na području obrambene industrije, zatim o suradnji na području drugih resora, ugovor o nabavi aviona, te sporazum o dugoročnoj suradnji dvaju zemalja. Ističe da Hrvatska pritom uživa potporu i razumijevanje SAD-a.

Kolinda Grabar Kitarović u svom je govoru istaknula kako je odnos dviju zemalja tek na početku, no i da postoji velik potencijal za širenje suradnje na druga gospodarska područja.

- Protekle dvije godine bili smo svjedoci procesa uspostavljanja strateškog partnerstva između Hrvatske i Izraela. Proces je prije svega bio potaknut našom međusobnom obrambenom suradnjom i postupkom nabave obrambenog zrakoplova F 16 Barak, kao i drugih naprednih sustava za naše obrambene snage, kazala je Grabar Kitarović.

>>>Unatoč trajnom stanju sukoba, Izrael se preobrazio u visokotehnološku državu

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin naglašava kako je proteklih godina postignuto mnogo toga, ali i da možemo, kaže, učiniti još više.

- Ovdje smo da pomognemo hrvatskim obrambenim snagama koje su najprofesionalnije i najbolje, ne samo u ovoj regiji, da postanu još bolje, rekao je Rivlin.

25. travanj 2024 12:40