08. rujan 2018.

Dok Trump prijeti novim carinama, kineski izvoz u SAD raste

Predah u trgovinskom sukobu SAD-a i Kine po svemu je sudeći bio kratkog vijeka, nakon što je američki predsjednik ponovio svoju namjeru uvođenja novih carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara, ali i zaprijetio s još 267 milijardi ako Kinezi ne pristanu na tražene ustupke. Kada bi do toga uistinu došlo, kompletan kineski izvoz u SAD bio bi pogođen novim carinama.

Trump je svoje prijetnje ponovio nakon što je rok za javnu raspravu o novom krugu carina istekao, a nikakav napredak, barem prema američkom kriteriju, nije postignut između dvije zemlje. Interesantno je pritom napomenuti da se kineski suficit u razmjeni sa SAD-om u kolovozu povećao, usprkos prvoj rundi novih carina koje su pogodile izvoz vrijedan 50 milijardi dolara (Kina je recipročno uzvratila).

>>> Dell i HP traže zaštitu od novog kruga Trumpovih carina

Kako javlja Reuters, Kina je SAD-u izvezla 31,05 milijardi dolara roba i usluga, što je oko tri milijarde dolara više u usporedbi sa srpnjem i više od rekorda ostvarenog u lipnju. S druge strane, uvoz iz SAD-a rastao je tek 2,7 posto u kolovozu, što je 11,1 posto manje nego mjesec ranije, iako je Kina u tom periodu ukupno uvezla 20 posto više robe.

Ovakvi iznenađujući rezultati djelomično su posljedica ubrzanog izvoza velikih količina roba u SAD kako bi se preduhitrilo nove carine, ali i diverzifikacije kineskog izvoza prema drugim tržištima.

Trumpove carine pogodit će i Apple

Istovremeno, Apple je objavio kako će širok raspon njegovih proizvoda biti pogođen carinama koje predlaže Trump, stoji u pismu koje je ta kompanija poslala u sklopu javne rasprave o novih 200 milijardi carina. Iako se zasad čini da s novim krugom carina ne bi bile pogođene ‘krave muzare‘ poput iPhonea i iPada, uvođenje carina na preostalih 267 milijardi dolara uvoza iz Kine pogodilo bi i ove ključne proizvode za kompaniju (iPhone donosi oko dvije trećine svih prihoda).

- Naš problem s ovim carinama je da će SAD biti najsnažnije pogođen, a to će rezultirati nižim američkim rastom, smanjenom konkurentnosti i višim cijenama za američke potrošače, poručili su iz Applea. Reuters podsjeća da bi s novim carinama tehnološki sektor u SAD-u bio jedan od najvećih gubitnika.

 


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama