Aktualno
StoryEditor

Dokapitalizacija Helios Farosa - Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje predali zajedničku ponudu

16. Svibanj 2017.

Hotelska kompanija Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje mirovinski fond predali su zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju hvarske hotelske tvrtke Helios Faros u stečaju, u sklopu koje predlažu plan restrukturiranja i petogodišnje ulaganje od 650 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz Valamara.

Helios Faros Hoteli su tvrtka iz Starog Grada na otoku Hvaru, a zbog velikih potraživanja od veljače 2016. su u stečaju. Temeljem odluke vjerovnika stečajna upraviteljica objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje i dokapitalizaciju te tvrtke koja u svom sastavu ima dva hotela, kamp i apartmane u kategoriji dvije i tri zvjezdice te ukupno nešto više od 1.400 kreveta.

>>> FOTO: Valamar kreće u svoju najveću investiciju, otvara više od 300 novih radnih mjesta

"Unatoč dugogodišnjem neulaganju i relativno nižoj kvaliteti objekta, Helios Faros cijelo vrijeme od pokretanje stečaja pozitivno radi i prima goste, većinom iz istočnoeuropskih zemalja, a tako je i ove godine. Drago nam je da je stigla ponuda temeljem javnog poziva, no proces još nije okončan, vidjet ćemo hoće li ih biti još, jer je tek jučer završio rok za ponude. Možda stignu još neke poštom. Očekujemo da bi se više o svemu moglo znati krajem svibnja, odnosno početkom lipnja nakon skupštine vjerovnika", doznaje Hina od stečajne upraviteljice Helios Farosa Mire Hajdić.

Podsjeća i da su javnim pozivom pozvali zainteresirane strateške partnere i investicijske ulagače za iskazivanje interesa za ulaganje u Helios odnosno strateško povezivanje radi održivosti nastavka poslovanja i dokapitalizacije s ciljem ostvarivanja stečajnog plana, kao i da se od zainteresiranih strateških partnera i investitora tražilo da dostave ponudu za ulaganje koje bi se provelo stečajnim planom.

Predajom zajedničke ponude sa PBZ Croatia osiguranje d.d za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, kompanija Valamar Riviera, najveća hotelska tvrtka u Hrvatskoj, otvara si put i za prvo pozicioniranje na području srednje Dalmacije, gdje za sada nema objekte u vlasništvu.

>>> Lemić: Ne nedostaje nam poneki ležaj, nego čitav hotel

Objekte ima na području Istre, Kvarnera odnosno na otocima Krk i Rab te u Dubrovniku. Valamar u tim destinacijama ima smještajni kapacitet za oko 56 tisuća gostiju dnevno, što je oko 12 posto ukupnog kategoriziranog smještaja u Hrvatskoj, a iz te kompanije ističu i da su se više od 3 milijarde kuna ulaganja u hrvatski turizam među najvećim investitorima u turističkom sektoru, kao i da su s ciljem daljnjeg rasta putem širenja i partnerstava u zadnje dvije godine povećali svoj portfelj za 25 posto kroz uspješne akvizicije turističkih kompanija Hoteli Baška na Krku i Imperial na Rabu.

U ponudi za Helios s PBZ-om Croatia osiguranje predlažu plan restrukturiranja i petogodišnji plan ulaganja u turističku imovinu od 650 milijuna kuna te bi kroz potpunu obnovu i izgradnju dva ljetovališta visoke kategorije, kapaciteta oko 700 smještajnih jedinica, portfelj Helios Farosa repozicioniranirali prema premium ponudi, čime bi i destinacija Stari Grad dobila na atraktivnosti i prepoznatljivosti. Prema tom planu, Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika.

>>> Vlada odlučila: Hoteli Plat postaju strateški investicijski projekt

"PBZ Croatia osiguranje i Valamar Riviera sudjeluju zajednički u ponudi, s time da će budući zadatak Valamara biti i upravljanje razvojem i poslovanjem Heliosa kroz model ugovora o upravljanju poslovnim objektima, a sve vidimo kao potvrdu sinergije zajedničkog nastupa velikog institucionalnog investitora i strateškog investitora iz sektora turizma, koji donosi operativna znanja, stručnost i rezultate. Buduće poslovanje Heliosa planiramo razvijati i u bliskoj suradnji s destinacijom Stari Grad i s ciljem daljnjeg prosperiteta cijelog otoka Hvara", poručuju iz Valamara.

Ističu i da će, ako stečajni vjerovnici prihvate njihovu ponudu, krenuti u izradu detaljnog stečajnog plana, koji bi trebao omogućiti izlazak Helios Farosa iz stečaja i nastavak poslovanja.

Hotelska tvrtka Helios Faros prije stečaja bila je u 70-postotnom vlasništvu Validusa d.d.

19. travanj 2024 11:23