Aktualno
StoryEditor

Dolar na putu dobitka drugi tjedan zaredom, euro nepromijenjen

06. Travanj 2018.

Na valutnim je tržištima u petak, uoči novog izvješća o američkoj zaposlenosti, dolar blago ojačao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta i na putu je dobitka drugi tjedan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, uvećan je jutros blagih 0,1 posto, na 90,54 boda. U ovome je tjednu ojačao više od 0,5 posto i na putu je najvećeg tjednog dobitka u posljednjih šest tjedana.

>>>Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Tečaj eura ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 1,2231 dolara, što je nedaleko najnižih razina u mjesec dana od 1,22185 dolara, na koje je nakratko skliznuo u četvrtak. Cijena dolara prema jenu ostala je također nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, na 107,37 jena.

Jačanje napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu nije značajnije pogodilo svjetska tržišta valuta pa su tečajevi većine valutnih parova bilježili neznatne promjene.

Protumjere Pekinga

Od najnovijih vijesti s tog fronta izdvaja se upozorenje Pekinga da će uzvratiti protumjerama pod svaku cijenu bude li SAD inzistirao na protekcionističkom stajalištu, posebno nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će nametnuti dodatne carine u iznosu 100 milijardi dolara na uvoz iz Kine.

>>>Tehnološki sektor opet srozao Wall Street, potonule dionice Twittera, Alphabeta, Nvidie

- Premda bi jačanje retorike vezane uz trgovinski sukob više štetilo Kini nego SAD-u s obzirom na njezinu relativnu ovisnost o trgovini, tržišta su trenutno fokusirana na američko izvješće o zaposlenosti, kazao je Richard Falkenhall, viši valutni analitičar u banci SEB.

Mjesečni podaci o novim radnim mjestima u SAD-u glavni su događaj danas za tržišta, s tim da će ulagači u potrazi za daljnjim smjernicama vezanim uz daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u posebnu pažnju posvetiti podatku o rastu plaća. Procjenjuje se da bi u ožujku na godišnjoj razini njihov rast mogao dosegnuti 2,7 posto, nakon 2,6-postotnog u mjesecu ranije.

19. travanj 2024 11:43