Aktualno
StoryEditor

Donacije: HDZ opet dobio više nego sve druge stranke zajedno

18. Srpanj 2017.

Od četiri milijuna do ‘nula‘ kuna, iznosi su koje su od donatora u prvoj polovici godine dobile hrvatske parlamentarne stranke, a kao i prethodnih godina donatori su najskloniji bili HDZ-u doniravši mu više od 4,1 milijuna kuna, što je iznos koji gotovo dvostruko premašuje zbrojene donacije ostalih parlamentarnih stranaka.

‘Top tri‘ HDZ, HNS i SDP

‘Top tri‘ po dobivenim donacijama čine HDZ, HNS koji je dobio 1,2 milijuna kuna, te SDP s nešto više od pola milijuna kuna donacija.

U kategoriji stranka koje su dobile više od sto tisuća kuna donacija su i IDS (145 tisuća) te HSS (124 tisuće), blizu tog iznosa je Glavašev HDSSB (96.800).

>>>HDZ od donatora ‘široke ruke’ u pola godine dobio više od 4 milijuna kuna

IDS je spomenuti iznos dobio od samo tri donatora, jedan od njih je tvrtka Istra D.M.C koja je na račun stranke uplatila 100 tisuća kuna, isto koliko i HDZ-u.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić svojoj je stranci donirao 7400 kuna.

U kategoriji ‘više od sto tisuća‘ je i stranka Pametno, koja nije zastupljena u parlamentu. U pola godine donatori su joj uplatili 128 tisuća kuna, od čega 26.200 predsjednica stranke Marijana Puljak.

Bez donacija Promijenimo Hrvatsku i SNAGA

Most NL dobio je 22.700 kuna, sve ostale stranke pojedinačno su dobile manje od deset tisuća kuna, a neke, poput Promijenimo Hrvatsku i SNAGA-e (Stranka narodnog i građanskog aktivizma) nisu imale nikakvih donacija, ni u novcu, ni u proizvodima, odnosno uslugama.

Živi zid od donatora je dobio 9500 kuna, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) 6300, Pupovčev SDSS 2500 kuna, HSLS 280 kuna.

24. travanj 2024 12:43