Aktualno
StoryEditor

Donosimo 80 propisa koji stupaju na snagu 1.1.2019.

02. Siječanj 2019.

Lider donosi 80 pravilnika, uredbi i izmjena zakona koji stupaju na snagu prvoga dana 2019. godine. Svi ti propisi poduzetnicima će značiti promjenu dijela dosadašnjeg načina rada, bilo da je riječ o ukidanju nekih obveza, bilo da je riječ o uvođenju novih.

POVEZNICE:

>>>Porezne izmjene od 1.1.2019. (1.dio)

>>>Porezne izmjene od 1.1.2019. (2.dio)

>>>Od 1.1.2019. – Novčano poslovanje i trošarine

>>>Od 1.1.2019. – Ostali propisi

>>>Koje zakonske promjene očekuju poljoprivrednike u 2019.?

>>>Zaštita voda, biogorivo u prijevozu, otkup struje i ostale novogodišnje promjene u sektoru energetike

 

Svakako, najzvučnije izmjene su one koje su posljedica trećeg kruga porezne reforme gdje se mijenjaju pravila igre u PDV-u, porezu na dobit, općeg poreznog zakona, ali i fiskalizaciji te trošarinama. No, stupa na snagu i Zakon o otocima koji donosi novine za otočke poduzetnike te izmjene nekih zakona u građevinskom sektoru.

Što se tiče spomenutog zakona o otocima, iako on stupa na snagu prvog dana siječnja, pravilnici koji će biti donijeti do kraja lipnja konkretizirat će primjenu tog zakona.

Isto tako, s prvim danom iduće godine nestaju i neke agencije i zavodi, kao što je primjerice Hrvatski zavod za prostorni razvoj koji se pripaja Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Podosta je promjena koje stupaju na snagu s prvim danom iduće godine. Pažljivo iščitajte zakonske promjene, a ono što je najvažnije vidjeti jest koji su rokovi donošenja pripadajućih pravilnika (posebice kod novog Zakona o otocima).

Svima sretno u 2019. godini!

26. travanj 2024 22:48