Aktualno
StoryEditor

DORH ne želi komentirati ništa o slučaju Agrokor

09. Listopad 2017.

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) u ponedjeljak nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u ponedjeljak je izvijestio o revidiranim, konsolidiranim financijskim izvješćima Agrokor grupe i Agrokor d.d. za 2016. godinu, navevši da je izvanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu tvrtku specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla.

>>>Revizija Agrokora: Konsolidirani gubitak 11,04 milijardi, a ukupni dug 56 milijardi kuna

Ramljak je kazao i da je danas poduzeo korake predviđene zakonom, a na novinarski upit potvrdio je da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba.

Na konferenciji za medije, na upit novinara Ramljak je odgovorio da kaznenih prijava protiv čelnih ljudi povezanih društava Agrokora neće biti. Upitan očekuje li tužbe zbog trgovanja dionicama na burzi temeljem lažiranih financijskih izvješća, Ramljak je kazao kako je siguran da će "biti jako puno civilnih tužbi".

Prikrivanje i nepravilno prikazivanje

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, stoji u revidiranom financijskom izvješću koje je u ponedjeljak prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, potvrdivši da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu.

U izvješću se također navodi kako je PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tijekom revizije, a "koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje".

Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

>>>Revizija utvrdila niz nepravilnosti, Ramljak podnio kaznenu prijavu i angažirao forenzičare

Konkretno, neprikazano ili krivo iskazano je 3,9 milijardi kuna obveza po kreditima, 2,3 milijarde operativnih i financijskih troškova za razdoblje od 2010. do 2015. te 2,1 milijardu kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata, što je ispravljeno u izvješću za 2015. Utvrđeno je i da ranije nisu iskazani dani krediti i potraživanja u iznosu od 2 milijarde kuna.

Također, utvrđeno je i nepravilno korištenje tzv. metode udjela u Agrokoru d.d. Od 2006. do 2011., što je rezultiralo ispravkom vrijednosti udjela u iznosu od 3,5 milijarde kuna, tj. Za toliko su bili precijenjeni prihodi.

20. travanj 2024 15:08