Aktualno
StoryEditor

DORH-u stigla anonimna prijava protiv ministrice Dalić i povjerenika Ramljaka

26. Rujan 2017.

Nepoznata osoba podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i niza drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom te Knighthead fondom, zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, piše Jutarnji list.

Osim DORH-u, prijava je poslana na još 40 adresa, svim državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika, kao i medijima.

>>> Todorić nastavlja kanonadu, poziva Vladu da odgovori na ‘ključno pitanje’

Državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu te je ona stavljena u rad u redovnoj proceduri, doznaje Jutarnji. Kako je neslužbeno potvrđeno, istražitelji će analizirati prijavu i provjeriti njezine navode kako bi se utvrdilo jesu li iznesene optužbe utemeljene, odnosno je li bilo zloporaba ili drugih kaznenih djela.

"Martina Dalić, Ante Ramljak, Alexander Debelius, Wilheim Hemetsberger, Klaus Requat, Alastair Beveridge, Tin Dolički, Boris Šavorić i Tonči Korunić te NN osoba koje predstavlja Knighthead fond počinili su više kaznenih djela u okviru zločinačkog udruženja", stoji u kaznenoj prijavi prenosi Index koji ju je u cijelosti objavio.

U prijavi stoji kako su navedene osobe namjeravale preuzeti Agrokor i njegovom rasprodajom sebi pribaviti protupravnu korist, na štetu Republici Hrvatskoj i njenom gospodarstvu. Tvrdi se da su sve organizirali ministrica Dalić i Ante Ramljak, a Index u naslovu sugerira kako prijava zvuči kao da ju je napisao Ivica Todorić osobno.

>>> Macan: Todorić priprema teren, traži ulogu političke žrtve

"Oni su vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu, da bi tzv. roll up financiranjem Agrokora samo na prvih 100 milijuna plasiranih eura, pribavili imovinsku korist fondu od 70 milijuna eura", piše u kaznenoj prijavi.

Kaznena prijava ne bi trebala imati utjecaja na osnovnu predistragu u slučaju Agrokor koju već mjesecima provodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i drugim državnim institucijama i stručnjacima.

24. travanj 2024 16:41