Aktualno
StoryEditor

Dosad nedostupna stranim ulagačima, Kina na tržište obveznica privlači inozemni kapital

03. Srpanj 2017.

Kina je u ponedjeljak otvorila stranim ulagačima tržište obveznica vrijedno 10.000 milijardi dolara u sklopu nastojanja da privuče kapital u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta.

Kina je treće tržište obveznica u svijetu, nakon SAD-a i Japana, a dosada je bilo praktički nedostupno za strane ulagače koji trenutno drže manje od 1,5 posto obveznica izdanih u Kini, pokazuju procjene Bloomberga.

>>>Kina pozvala ‘nezainteresiranu Hrvatsku’ da ponudi projekte, odredi točke interesa

Ubuduće će inozemni ‘kvalificirani ulagači‘ - središnje banke, stabilizacijski fondovi i druge velike financijske institucije - moći kupovati dužničke papire preko Hong Konga, objavile su proteklog vikenda Narodna banka Kine (PBoC) i središnja banka u Hong Kongu.

‘Eksperimentalna faza‘ provedbe sporazuma o povezivanju trgovine obveznicama stupa na snagu u ponedjeljak, navodi se u priopćenju.

- Povezivanje trgovine obveznicama važan je potez središnje vlade u cilju podrške razvoju Hong Konga i poticanju suradnje između matične zemlje i Hong Konga, objavila je u ponedjeljak kineska središnja banka.

Time će se promicati dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i osigurati povoljniji investicijski kanal za inozemne ulagače a također će se snažno potaknuti i otvaranje kineskog financijskog tržišta, citira agencija AFP iz priopćenja.

Nova platforma odražava već uspostavljenu vezu između tržišta dionica Hong Konga i Kine, koja omogućuje inozemnim i domaćim investitorima kupnju dionica na tim tržištima.

Nakon godina snažnog rasta Kina je suočena s posustajanjem aktivnosti a nastoji i spriječiti veliki odljev kineskog kapitala u inozemstvo radi potrage za većim prinosima. Istodobno pokušavaju privući i više stranih ulaganja.

Uspjeh nove platforme donekle bi mogle zasjeniti bojazni od sve više razine duga u Kini, koje su već potaknule upozorenja o mogućoj krizi i neispunjavanju dužničkih obveza. Kina je proteklih mjeseci poduzela odlučne korake kako bi obuzdala kreditiranje.

19. travanj 2024 02:47