Aktualno
StoryEditor

Došen: Odgovara nam trend rasta udjela plastičnih dijelova u automobilima

25. Prosinac 2018.

Završava se još jedna vrlo uspješna poslovna godina AD Plastik grupe, u kojoj smo ostvarili jako dobre rezultate, ispunili strateške ciljeve rasta i razvoja te dobili dodatnu motivaciju za nastavak realizacije dugoročnih planova. To je prije svega rezultat timskog rada i zasluga svakog pojedinca unutar naše grupacije. Ovu je godinu najviše obilježila najavljivana akvizicija pa smo tako u srpnju postali stopostotni vlasnici mađarske tvornice Tisza Automotive. Prepoznali smo njezin daljnji potencijal razvoja i rasta te pozitivne učinke preuzimanja, čime smo poslovanje proširili na jedno od najperspektivnijih područja automobilske industrije. Mnogo je prostora za unaprjeđenja i širenje poslovanja, a stalnim unaprjeđenjima koja provodimo i znanjem koje posjedujemo, sigurno ćemo realizirati sveukupni daljnji rast i razvoj grupacije. Kraj godine uvijek je dobra prilika za retrospektivu napravljenog, ali isto tako i za pogled prema onome što nas očekuje u budućnosti.

Proizvođači automobila traže inovativna rješenja

Zbog smanjenja težine vozila plastične će komponente uz inovacije u materijalima biti sve zastupljenije - kaže Došen.

Poslujemo u zahtjevnom razdoblju digitalizacije poslovanja koje nosi stalne promjene i tome se pravodobno treba prilagoditi. Automobilska industrija u tome se posebno ističe. To je vrlo dinamična industrija u kojoj se stalno podižu standardi sigurnosti, kvalitete i udobnosti vozila. Sve oštrije regulative i zahtjevi za smanjenje emisija CO2 iziskuju stalna istraživanja, razvoj i uvođenje novih, laganijih i ekološki prihvatljivijih materijala. Smanjenjem sveukupne težine vozila, smanjuju se i neželjene emisije, što je krajnji cilj svakog proizvođača automobila. Stoga su stalna ulaganja u razvoj tehnologija i njihova unaprjeđenja, koja daju dodanu vrijednost proizvodima, nužna za opstanak u ovoj industriji. Pravila i standardi postavljeni su globalno, kao i trendovi kojima se može konkurirati ponajprije inovativnim rješenjima i kvalitetom proizvoda.

>>>Dobit AD Plastika porasla 44 posto, nastavljaju se pozitivni trendovi

U automobilskoj su industriji partnerski odnosi između proizvođača automobila i dobavljača vrlo specifični i rijetko viđeni. Temelje se prije svega na povjerenju, kvaliteti i točnosti isporuke, a zbog zahtjeva tržišta proizvođači automobila sve se više oslanjaju na svoje dobavljače i u razvoju. Suradnja, dijeljenje specifičnih znanja i visoki stupanj digitalizacije, neizostavni su dio ove industrije. Bez otvorene i bliske suradnje neće biti moguće ostvariti znatniji napredak ili iskorak u budućnosti.

Danas se traže sigurna, udobna i kvalitetna vozila koja estetski zadovoljavaju svačije ukuse, a pritom im krajnja cijena treba biti što niža. Zato proizvođači automobila od svojih dobavljača traže upravo inovativna i povoljna rješenja u cilju zadovoljavanja potreba krajnjih korisnika vozila i trendova industrije.

Gotovo sve inovacije u automobilskoj industriji prvo se predstavljaju u Europskoj uniji, gdje se ujedno uvodi i većina ekoloških regulativa. Europsko tržište automobila definira strategiju njihova razvoja u svijetu. Stoga ne čudi da se najveći razvoj autoindustrije događa baš u Europi i to u područjima Slovačke, Češke, južnog dijela Poljske, Rumunjske, Mađarske i Slovenije. Jedan od vrlo važnih čimbenika prilikom odabira dobavljača udaljenost je od tvornice proizvođača automobila, zato je pozicija AD Plastik grupe u ovom trenutku vrlo povoljna. Najveći se razvoj industrije događa na prostorima gdje smo u mogućnosti logistički udovoljiti potrebama kupaca u vrlo kratkom roku i uz minimalne troškove transporta s naših proizvodnih lokacija u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Montaža postaje sve važnija

Industrija se najviše razvija na područjima na kojima možemo logistički udovoljiti potrebama kupaca u vrlo kratkom roku i uz minimalne troškove transporta - tvrdi Došen.

Pogonska sredstva automobila još su uvijek jedna od glavnih tema unutar industrije. Autonomna vožnja, hibridna i električna vozila, samo su neke od tema koje je u automobilskoj industriji nemoguće zaobići. Iako je prodaja vozila na alternativni pogon znatno porasla, ona čine svega 7,8 posto sveukupnog broja prodanih vozila. Tržište se očito još uvijek ne prepušta alternativnim vozilima, iako će njihov udio u sveukupnoj zastupljenosti neupitno rasti. Ostaje pak vidjeti kojom brzinom jer to je zasad nemoguće predvidjeti. Iako je napredak u razvoju baterija kod električnih vozila vidljiv iz dana u dan, postoji još uvijek niz problema. S obzirom na to da je društveno odgovorno poslovanje u autoindustriji iznimno važno, ključno je pitanje sigurnosti odlaganja baterija nakon njihova iskorištenja. Punjenje baterija također je učestala tema rasprava. Ono u prosjeku traje dulje od 20 minuta, što je za razliku od par minuta potrebnih za punjenje konvencionalnog spremnika ozbiljan nedostatak ovog tipa vozila. O tim će se pitanjima nesumnjivo još neko vrijeme ozbiljno razglabati.

>>>AD Plastik uprihodio 323,33 milijuna kuna

Bilo kako bilo, zbog željenog smanjenja težine vozila plastične će komponente, uz inovacije u materijalima, biti sve zastupljenije kod svih vrsta vozila. Bilo da govorimo o električnim vozilima, hibridima bilo benzincima. Za poslovanje AD Plastik grupe to znači stabilnost i sigurnost, ali i priliku koju ćemo znati iskoristiti. Tome u prilog govori i stabilnost te kontinuirani rast europskog tržišta automobila, ali i rast prodaje na ruskom tržištu. Svakodnevno to potvrđuju i naši kupci povećanjem svojih narudžbi, što nam je dodatna motivacija i poticaj.

Iako je sjedište naše kompanije u zemlji koja nema razvijenu automobilsku industriju, naši su poslovni planovi poprilično ambiciozni. Pred nama je godina u kojoj nas očekuje industrijalizacija i početak proizvodnje novih i važnih projekata, za što smo se naporno i uspješno pripremali. Intenzitet radnih jedinica u Hrvatskoj znatno će se povećati zbog početka realizacije većeg dijela europskih projekata. Iako stručni kadar nije lako pronaći, stalnim ulaganjima u razvoj, edukaciju i usavršavanje znanja i vještina svojih zaposlenika, osiguravamo iznimno visoku kvalitetu usluge i proizvoda.

Montaža postaje sve važniji dio proizvodnog procesa i mada znatno povećava kompleksnost, daje potrebnu dodanu vrijednost proizvodima. Tako nas u sljedećoj godini očekuje ozbiljan iskorak i u tom segmentu poslovanja, jer kao pouzdan dobavljač i partner svojim kupcima želimo osigurati najkvalitetniju uslugu. Na ruskom će tržištu sljedeću godinu obilježiti ozbiljan iskorak u segmentu razvoja, a aktivno nastavljamo razvoj digitalizacije poslovanja i uvođenja industrije 4.0.

>>>AD Plastik: Poslovni prihod porastao za 16 posto, neto dobit za čak 37 posto

Pred nama je vrlo intenzivno poslovno razdoblje, a izazova i dinamike neće nam nedostajati. Sigurno ćemo znati iskoristiti svoje znanje i iskustvo za ostvarenje ciljeva kojima težimo.

25. travanj 2024 11:22