10. kolovoz 2019.

Dostava hrane: Glovo i Wolt zadovoljni, ugostitelji se žale na visoke provizije 

Wolt navodno uzima 25 posto, a Glovo čak 30 posto, pa ugostiteljima ne ostaje velikog prostora za zaradu. Stoga su neki zagrebački restorani počeli odustajati od njihovih aplikacija 

Iako se čini da su Hrvati dolaskom Wolta i Glova počeli bjesomučno naručivati hranu iz restorana, ljetni mjeseci i prazna metropola odrazili su se na promet dvaju globalnih rivala u dostavi. Iako direktori oba servisa tvrde da je situacija odlična i da su jako zadovoljni, ugostitelji tvrde da im je promet u dostavi za dvije trećine manji nego zimi.

Matko Katanec, generalni direktor Wolta za regiju Adria, istaknuo je kako su u početku poslovanja u Hrvatskoj mislili da će kartično plaćanje biti problem, međutim, da se na tržištu trend pokazao suprotnim.

– Od svih gradova u Europi Wolt Zagreb trenutačno je najbrže rastuće tržište – istaknuo je Katanec. Nije želio konkretizirati tvrdnju brojkama, ali spomenuo je da je riječ o povećanju od nekoliko desetaka tisuća novih registriranih korisnika na mjesec te da ih je u bazi trenutačno nekoliko stotina tisuća.

Slične, opet ne precizne brojke, iznio je i Teo Širola, generalni direktor servisa Glovo za Hrvatsku.

– Brojke i trendovi u našem poslovanju bolji su od planiranih i očekivanih – kaže Širola.

Katanec je potvrdio da su ljetni mjeseci slabiji od ostatka godine, no očekuje da će se stope rasta zadržati. Uključujući i broj ugostitelja koji žele ući u Woltovu bazu sa svojom ponudom.

– U početku je možda bilo nepovjerenja, no sada možemo reći da smo izrazito zadovoljni portfeljem restorana u ponudi – zaključuje Katanec. Ugostitelji pričaju malo drukčiju priču.

– Kad su se Glovo i Wolt pojavili, rapidno su rasli. A onda su počeli padati jer je ljeto i osim ako nije loše vrijeme, prometi padaju – istaknuo je vlasnik restorana koji posluje sa oba servisa. On razmišlja o raskidu suradnje zbog previsokih provizija. Wolt navodno uzima 25, a Glovo čak 30 posto, tako da ugostiteljima ne ostaje velikog prostora za zaradu, a istodobno zbog povećanog obujma iscrpljuju radnu snagu, koje je ionako premalo na tržištu. Stoga su neki restorani u međuvremenu odustali od aplikacija.

– Pokazalo se da putem aplikacija našu hranu naručuju klijenti koji i inače dolaze u restoran, a to je slučaj i s drugim kvalitetnim objektima na dobrim lokacijama. Tako da nam Wolt i Glovo nisu donijeli spektakularan rast. Ono što bi se posljedično moglo dogoditi jest da zbog njih ponovno procvate ‘biznis iz garaže‘ kakav smo imali 90-ih – zaključuje ugostitelj.