Aktualno
StoryEditor

Dr. Doom Roubini: Blockchain je jedna velika laž

16. Listopad 2018.

Vrijednost Bitcoina pala je oko 70 posto od prošle godine i balona koji je tada doživio. Vrijednost vodećih kriptovaluta poput Ethera, EOS-a, Litecoina i XRP-a pala je preko 80 posto, tisuće drugih digitalnih valuta srozalo se i do 99 posto, dok su ostale otkrivene kao prijevare. Nikoga to ne treba čuditi, četiri od pet ICO-a bili su u startu muljaže.

>>>Mala povijest hrvatskih kriptovaluta

Blockchain je najavljen kao potencijalni lijek za sve, od siromaštva i gladi do raka, no zapravo je to najslavnija - i najmanje korisna - tehnologija u ljudskoj povijesti, piše Project Syndicate.

U praksi, blockchain nije ništa više od glorificirane proračunske tablice. Također, blockchain je postao uzrečica za libertarijansku ideologiju koja tretira sve vlade, središnje banke, tradicionalne financijske institucije i valute kao zle centre moći koje treba uništiti. Idealni svijet blockchain fundamentalista bio bi onaj u kojem su sve gospodarske aktivnosti i ljudske interakcije podložne anarhističkoj ili libertarijanskoj decentralizaciji. Oni bi voljeli da cjelokupni društveni i politički život završi u knjigama salda koje bi trebale biti dostupne svima i ne oslanjaju se na posrednike poput banaka.

Blockchain je stvorio poznati oblik ekonomskog pakla, nekolicina bijelaca (jer gotovo uopće nema žena ili manjina u blokchain svemiru) pretvara se da su mesije za siromašne i marginalizirane mase i tvrde da su iz ničega stvorili miljarde dolara. No treba samo uzeti u obzir centralizaciju moći među rudarima kriptovaluta, razmjene, programere i vlasnike, da bi se vidjelo kako blockchain nije fokusiran na decentralizaciju moći i demokraciju, riječ je o pohlepi.

[embed]https://twitter.com/Nouriel/status/1051955810711064579[/embed]

Na primjer, mala skupina tvrtki - uglavnom smještenih u bastionima demokracije poput Rusije, Gruzije i Kine - kontrolira između dvije trećine i tri četvrtine kripto-rudarstva, a sve redovito podižu troškove transakcije kako bi povećale dobit marže. Očito, fanatici blockchaina bi radije da vjerujemo nekom anonimnom kartelu koji ne podliježe vladavini prava, nego bankama i reguliranim financijskim posrednicima.

Sličan se obrazac pojavio u trgovanju kriptovalutama, 99 posto svih transakcija događa se na burzama koje su česta meta napada, a za razliku od stvarnog novca, kada se kripto bogatstvo hakira ono nestaje zauvijek.

Štoviše, centralizacija kriptografskog razvoja već je lažirala tvrdnju da je ‘kod zakon‘, kao da je softver koji podupire blockchain aplikacije nepromjenjiv. Programeri imaju apsolutnu moć djelovati kao sudac i porota. Kada nešto pođe po krivu u nekom od njihovih "pametnih" pseudo-ugovora i dogode se masovna hakiranja, oni jednostavno promijene kod.

Konačno, bogatstvo u kripto svemiru je još više koncentrirano nego što je to u Sjevernoj Koreji. Gini koeficijent od 1,0 znači da jedna osoba kontrolira 100 posto dohotka/bogatstva zemlje, S. Koreja ima 0,86, prilično neravnopravna SAD ima 0,41, dok Bitcoin ima 0,88,1.

>>>Roubini predviđa da će se rast na burzama ugasiti

Dakle, tvrdnja o "decentralizaciji" je mit koji se šire pseudo-milijarderima koji kontroliraju tu pseudoindustriju, piše cijenjeni ekonomist Nouriel Roubini, poznat i pod nadimkom Dr. Doom jer je predvidio da će pad tržišta nekretnina u SAD-u prouzročiti globalnu krizu.

13. travanj 2024 18:57