Aktualno
StoryEditor

Draghi: Povećanje potrošnje rizik je za gospodarstvo

23. Ožujak 2018.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi upozorio je čelnike država članica EU-a da planirana povećanja potrošnje unatoč aktualnom ubrzanju aktivnosti predstavljaju rizik za gospodarstvo na srednji rok.

U redovnom brifingu šefova država i vlada Draghi je u četvrtak prema upućenim izvorima kazao da europsko gospodarstvo raste nepromijenjenom dinamikom na osnovi potrošnje.

Ulaganja, uključujući i ona u stambene nekretnine, rastu tempom kakav je zabilježen prije financijske krize, a pozitivnu sliku zaokružuje pad duga privatnog sektora i poboljšanje kapitalnih pokazatelja u bankarskom sektoru, naveo je čelnik ECB-a.

>>>PwC: Svjetski gospodarski rast u 2018. na putu da postane najbrži od 2011. godine

Upozorio je ipak na četiri srednjoročna, uglavnom vanjska rizika. Na prvom je mjestu naveo protekcionističke trendove u trgovini, koji bi po njemu mogli izravno utjecati na gospodarstvo i potkopati povjerenje.

Njegovo upozorenje vremenski se poklopilo s pripremom odgovora čelnika EU-a na carine kojima je 28-članom bloku zaprijetio američki predsjednik Donald Trump.

Drugi rizik predstavlja labavljenje financijskih propisa, pri čemu je čelnik ECB-a podsjetio da je upravo takva politika bila među okidačima financijske krize.

>>>Posljedice svjetskog trgovinskog rata mogle bi poljuljati gospodarski rast

Treći je rizik prema njegovim riječima promjena cijena imovine, koja predstavlja prijetnju za europsko gospodarstvo zbog njegove velike transatlantske izloženosti. Kao primjer izdvojio je val prodaja dionica na američkim tržištima početkom godine.

Na kraju je spomenuo fiskalnu politiku, za koju kaže da je sada "prociklička", osobito u Sjedinjenim Državama, ali i u EU gdje mnoge države planiraju ublažiti mjere štednje i povećati potrošnju iako su njihova gospodarstva već krenula uzlaznom putanjom.

27. travanj 2024 02:26