Aktualno
StoryEditor

Draghi: Zahtjevi za ukidanjem EU i eura danas su jedva čujni šapat

27. Lipanj 2017.

Nesklonost euru stišala se u godinu dana koliko je prošlo od britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije, konstatirao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi na neformalnom okupljanju bankara u portugalskoj Sintri.

>>>Gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju poraslo najsnažnije u šest godina

Na godišnjem skupu u organizaciji ECB-a Draghi je u ponedjeljak navečer kazao kako primjećuje "veliku razliku" u raspoloženju u odnosu na prošlu godinu.

Neočekivani ga je ishod referenduma u prvi mah "rastužio" a paralelno je ekonomski rast u Europi "još bio slab a politička neizvjesnost velika... Oni koji su oduvijek bili protiv eura, europskog projekta, a posrijedi je manjina europskih građana, nikada nisu bili glasniji", kazao je predsjednik ECB-a.

U međuvremenu je "tiha većina Europe pronašla novi glas", naglašava potom Draghi. "Izgledi za ekonomski oporavak poboljšani su a glasni zahtjevi za ukidanjem Europske unije i eura prerasli su u jedva čujni šapat", nastavio je.

>>>Češki milijarder Andrej Babiš kaže ‘ne’ euru

Iako ekonomski problemi eurozone nisu sasvim nestali, "izgledi za oporavak poboljšani su", zaključio je čelnik središnje monetarne institucije eurozone. Za takav je razvoj situacije u određenoj mjeri zaslužna i ECB-ova monetarna politika, poručio je Draghi.

Izvor problema s kojima se i dalje suočava zona primjene zajedničke europske valute jest financijska kriza.

U tom je kontekstu izdvojio problem stagnacije produktivnosti, dovodeći ga u vezu s kontekstom starenja populacije.

Ključno je pitanje sada po njemu s obzirom na relativno povoljnu ekonomsku situaciju "kako (gospodarski) rast učiniti održivim i manje ovisnim o monetarnim poticajima".

05. svibanj 2024 05:29