05. travanj 2018.

Dragocjena baza: Cambridge Analytica koristila podatke 87 milijuna korisnika Facebooka

Društvena mreža Facebook je u srijedu povisila na oko 87 milijuna broj korisnika čije je podatke bez njihovog znanja koristila tvrtka Cambridge Analytica što je više od ranije procjene o više od 50 milijuna.

- Ukupno mislimo da su podaci s društvene mreže Facebook oko 87 milijuna korisnika, većinom u Sjedinjenim Državama, mogli biti dijeljeni s Cambridge Analitycom, napisala je skupina koja je do sada spominjala oko 50 milijuna korisnika.

>>>Zuckerberg ‘uštimava’ jamstva o zaštiti podataka s europskim standardima

Posljednja dva tjedna je mreža s više od 2 milijarde korisnika u središtu skandala.

Britanska tvrtka Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna njihovih prijatelja.

To je omogućilo britanskoj tvrtki da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

>>>Vesselin Popov: Nakon 300 ‘lajkova’ Cambridge Analytica vašu osobnost poznaje bolje od partnera

U to doba su preko aplikacija jedne osobe imalo pristup podacima njezinih prijatelja, što objašnjava veliki broj uključenih ljudi. Ta opcija je ukinuta 2014. a ravnatelj Mark Zuckerberg je priznao da društvena mreža mora bolje kontrolirati upotrebu podatka trećih strana.

Nakon tih otkrića o kojima se vode istrage i žalbe s obje strane Atlantika, skupina je na udaru kritika i neprestano najavljuje veću transparentnost.

>>>Zuckerberg: Oporavak Facebooka trajat će najmanje tri godine

Zuckerberg će svjedočiti 11. travnja pred američkim Kongresom o tom skandalu i o svom zakašnjelom odgovoru na ruske političke manipulacije.

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih sadržaja, trgovačkih ili političkih.