Aktualno
StoryEditor

Druga generacija Nissan Leafa - Električna jedrilica koja će ukrasti srce poklonicima oktana

03. Lipanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=xOJyiKy0MOQ

Ako ste iskusili kako je to upravljati jedrilicom na motorni pogon i onom bez njega, onda vam je sigurno poznata razlika između električnog vozila i klasičnog automobila na pogon s unutarnjim izgaranjem. Okej, električno vozilo nije posve nečujno i ne može osigurati iskustvo slično jedrenju, ali osjećaj je jednak. Kad sjednete u Nissan Leaf, koji će se ovih dana početi prodavati u Hrvatskoj, i pokrenete ga, najprije primijetite manjak buke, a zatim i snažan pogon brzog refleksa.

Očekivano za električna vozila čiji tihi pogon ne gubi mnogo snage u prijenosu, no iskustvo je svejedno vrhunsko. Na zagorskim cestama, gdje smo ga testirali prošlog tjedna, Nissanovo vozilo pokazalo je zašto je to najprodavaniji električni automobil na svijetu. S ubrzanjem od 7,9 sekundi do 100 km/h pokazuje zašto se ljudi najčešće odlučuju za njega u tom segmentu tržišta.

Sjajan na cesti

Čim papučicu gasa stisnete malo snažnije, Leaf će vas istog trenutka prilijepiti za sjedala, a zahvaljujući jednakom opterećenju prednje i stražnje osovine težinom, na cesti stoji kao na tračnicama. Zavoji, grbe i rupe na prometnici svladava bez problema, očito zbog pristupa ovjesu kakav gaje Nissanovi partneri iz Renaulta.

>>>VIDEO: Nissan predstavio Leaf, jeftiniji model električnog automobila

Povrh svega ne osjeti se posebna razlika ni u vožnji u kišnim uvjetima. Dobre performanse i ugodno vozačko iskustvo očekivani su za one koji su već upravljali električnim vozilima, a domet je povećan na 270 kilometara. Međutim, dodatna je Leafova prednost to što je doslovce nakrcan tehnologijom te što je riječ o obiteljskom vozilu koje se može po bilo kojoj osobini natjecati s konkurentima u klasi. Pa i kad je riječ o prtljažniku volumena od 430 litara.

Najbolji paket opreme

U najbogatijem paketu opreme Nissanov adut u segmentu električnih vozila opremljen je ProPilotom, sustavom druge razine autonomne vožnje, adaptivnim tempomatom, sustavom e-Pedal koji regenerativno kočenje aktivira već otpuštanjem papučice za ubrzanje, a tu je i sučelje na koje se mogu priključiti svi suvremeni pametni telefoni. Cijena? Prava sitnica, od 270 do 300 tisuća kuna. Ali, srećom, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost opet je osigurao poticaje do 80 tisuća kuna za ekovozila.

24. travanj 2024 20:37