Aktualno
StoryEditor

Država će u Agrokoru izgubiti dionice nominalno vrijedne oko 120 milijuna kuna

23. Travanj 2018.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nedavno je raspisao javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i poslovnih udjela u 17 tvrtki, među kojima je bila i Agrolaguna. Bit će da im je netko objasnio da je pomalo bedasto ići u prodaju dionica jedne od tvrtki iz sustava Agrokora i to samo dva dana nakon što su Agrokorovi vjerovnici postigli sporazum o nacrtu nagodbe, po kojemu svi dioničari, od najvećeg do najmanjeg, ostaju bez svojih dionica bez ikakve nadoknade, pa je CERP nekoliko dana kasnije Agrolagunu izbacio s liste.

>>> CERP prodaje 23,25 posto HTP-a Orebić te udjele u još 17 tvrtki među kojima je i Agrolaguna

Republika Hrvatska je preko CERP-a značajan dioničar Agrolagune. Paket dionica države u vlasničkoj strukturi Agrolagune iznosi 14,14 posto, a nominalna je vrijednost tih dionica (bila) 20,7 milijuna kuna.  U ovom trenutku te dionice više ne vrijede ništa, a identična je ‘vrijednost‘ paketa dionica koje država formalno još uvijek ima i u još 11 tvrtki  koje su pod nadležnošću ‘lex Agrokora‘.

Među tim tvrtkama daleko najveći udjel  CERP ima u Hotelima Živogošće. Na računu CERP/HR nalazi se 54,77 posto dionica te tvrtke, a još 21,36 posto je na računu CERP/HZMO. Temeljni kapital Hotela Živogošće je 69,7 milijuna kuna, što znači da je nominalna vrijednost dionica u vlasništvu države nešto preko 53 milijuna kuna.

Značajan udjel CERP ima i u Zvijezdi, 16,95 posto. Nominalna vrijednost tih dionica iznosi nešto malo manje od 34 milijuna kuna. Sada je već posve deplasirano govoriti koliko je vrijednost tih dionica iznosila u vremenima kada je Zvijezdina dionica na burzi dostizala cijenu od 4.400 kuna. Piši kući – propalo je!

>>> CERP-u ‘oprošteno’ oko 1,48 milijardi kuna

Dakle, samo na nominalnim vrijednostima dionica Agrolagune, Hotela Živogošće i Zvijezde, država će nagodbom Agrokorovih vjerovnika izgubiti preko sto milijuna kuna. Drugi manjinski dioničari u tvrtkama kojima upravlja Agrokor barem su se bunili i pokušavali na sve moguće načine spriječiti da ostanu bez svojih udjela, jedino državu to nije brinulo.

Na računu CERP/HR također se još nalaze dionice koje čine 5,56 posto udjela u Jamnici, 1,71 posto u PIK Vinkovcima, 0,73 posto u Belju, 1,02 posto u Vupiku, 0,03 posto u Vinki, 0,66 posto u Atlasu, 3,92 posto u Hotelima Koločep, 5,44 posto u Mladini te 0,27 posto u Solani Pag. Skupilo bi se tu  još barem desetak milijuna kuna, pa možemo otprilike procijeniti da će država na propalim udjelima u Agrokorovim tvrtkama izgubiti otprilike 120 milijuna kuna. I to, napomenimo još jednom,  ako dobrohotno računamo u nominalnoj vrijednosti dionica, a ne u vrijednostima koje su se mogle postići prodajom tih udjela u vremenima kada su cijene dionica tih tvrtki letjele u nebo.

20. travanj 2024 03:51