Aktualno
StoryEditor

Država i građani pet godina financiraju agenciju koja dosad nije realizirala nijedan projekt

26. Travanj 2017.

U sjeni spajanja triju energetskih agencija - AZU, HANDA i HROTE u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u jednu koja bi se trebala zvati Hrvatska energetska agencija (HEA), ugasit će se i jedna institucija o kojoj javnost nema puno saznanja, otkriva Slobodna Dalmacija.

Dok je na agenciju u pet godina postojanja potrošeno 40 milijuna državnih kuna. Konzultantska kuća PPP Centar u tom je razdoblju porezne obveznike koštala 27 milijuna kuna za poslove javno-privatnog partnerstva od kojih nijedan nije realiziran.

Riječ je o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) osnovanom 2012. godine za vrijeme Radimira Čačića u kojoj je neko vrijeme kao član Uprave radio i Ante Ramljak (Slobodna navodi da je ‘padom‘ Čačića i Ramljak otamo otišao).

>>> Državna poduzeća okreću leđa Čačićevu CEI-u

‘Vlada Zorana Milanovića zakonom je propisala da je CEI zadužen za pripremu prijedloga projekata javno-privatnog partnerstva, za predlaganje projekata javno-privatnog partnerstva, za provedbu postupaka odabira privatnog partnera, za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu i za provedbu projekata javno-privatnog partnerstva.‘, piše Slobodna te ustvrđuje kako agencija surađuje samo s jednom konzultantskom kućom - PPP Centar iz Zagreba koji vodi Saša Marenjak.

Problem je što se obećavalo da će CEI pomoći u dovođenju u Hrvatsku 8,2 milijardi kuna kapitala javno-privatnim partnerstvima, ali to se nije ostvarilo. Dapače, Hrvatska uz pomoć CEI-ja nije dobila ni lipe. Dok je za nju i plaće njezinih 13 zaposlenika država godišnje izdvajala osam milijuna kuna. Dok je na agenciju u pet godina postojanja potrošeno 40 milijuna državnih kuna. Konzultantska kuća PPP Centar u tom je razdoblju porezne obveznike koštala 27 milijuna kuna za poslove javno-privatnog partnerstva od kojih nijedan nije realiziran. Te podatke potvrdio je i državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

- Da, istina je, CEI je s PPP Centrom sklopio dva Okvirna sporazuma, jedan 2012. a drugi 2015., taj novac je PPP Centru isplaćen, a istovremeno niti jedan natječaj nije rezultirao pronalaskom privatnog partnera, a kamoli da je neki od projekata zgotovljen - objasnio je Čikotić te istaknuo da je šokiran pojavnošću plemenskog koncepta zaposjedanja institucija u energetskom sektoru.

>>> Ministarstvo: Uvođenje razdjelnika topline nije ekonomski isplativo

Iako je u 2012. potpisan Sporazum prema kojem je PPP Centar trebao ući u sedam projekata JPP-a i nijedan nije realiziran, unatoč tome što su plaćeni, 2015. godine CEI i PPP potpisuju novi Okvirni sporazum u kojem se nalaze ugovori za 20 projekata iz područja školstva, zdravstva i pravosuđa čiji bi trošak za pripremu dokumentacije iznosio 67,8 milijuna kuna.

CEI će biti ugašen kroz nekoliko mjeseci, no prema dokumentu koji posjeduje Slobodna, 31. ožujka 2017. godine dužan je PPP Centru 341.545 kuna zateznih kamata. Također, postoji i kredit koji je podignut u Croatia Banci jer je agencija nakon osnutka bila na rubu bankrota. Otplata tog kredita u dogovoru s kreditorom je odgođena na rok s kojim u Ministarstvu nisu bili upoznati.

- Tek moramo otkriti u kojem je statusu taj kredit, koliko su narasle kamate te do kojega je roka produžen. Naravno, moramo i utvrditi zbog čega kredit nije zatvoren na vrijeme, jer ne zaboravimo da je CEI uredno dobivao novac prvo od Ministarstva gospodarstva, a zatim i iz proračuna, te da su za to vrijeme plaćali svoje obveze prema PPP Centru - rekao je Ante Čikotić za Slobodnu.

>>> Što sve donosi nova energetska strategija čija je priprema u tijeku

Prve četiri godine agencija je financiralo Ministarstvo gospodarstva, a od lani su dobivali sredstva iz državnog proračuna, ali prijedlog novog Zakona o javnim agencijama ponešto je promijenio budućnost te institucije.

- Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić otvorio nam je vrata drastičnim promjenama svojim Nacrtom prijedloga Zakona o javnim agencijama. Okupio je vrhunske stručnjake i s njima složio akte koji će predstavljati istinsku reformu i donijeti značajne proračunske uštede. CEI se gasi, tu nema dileme - zaključio je Čikotić.

06. svibanj 2024 09:45