Korona i biznis
07. svibanj 2018.

Država pomaže vinarima: Ministarstvo poljoprivede predstavilo ‘Vinske omotnice‘

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je najavilo da uskoro kreću novi natječaji iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018., tzv. Vinske omotnice, a izmjenama programa uvedena je nova mjera ‘Informiranje u državama članicama‘ te povećan iznos potpore za mjeru konverzije vinograda.

Tu potporu mogu koristiti organizacije proizvođača vina i udruženja, sektorske organizacije i javna tijela koja predstavljaju proizvođače vina, a sredstva se mogu iskoristiti za informativne kampanje, sudjelovanje na sajmovima i izložbama, oglašavanje u medijima, izradu i distribuciju informativnih materijala, izradu spotova, web stranica, fotografija te troškove osoblja, prijevoz, hotelski smještaj, ugostiteljske usluge i sl.

>>>Edivo Vina: Hrvatska dobila prvu ‘podmorsku vinariju’

Minimalni iznos potpore po projektu je 3.000 eura, a maksimalni 50.000 eura. Razina potpore iznosi do 50 posto ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU, objašnjavaju iz Ministarstva.

Od ostalih značajnijih izmjena u Nacionalnom programu ističu izmjene u mjeri ‘Restrukturiranje i konverzija vinograda‘, koje će, kako procjenjuju, pridonijeti boljem povlačenju sredstava.

>>>Za promidžbu vina 3,7 milijuna kuna potpora

Iz Ministarstva pritom izdvajaju tri izmjene vezane uz tu mjeru - povećan intenzitet potpore s 50 na 75 posto (osim za doprinose u naravi); ukidanje ograničenja ukupno prihvatljivog troška po projektu i minimalnog iznosa potpore po projektu; mogućnost isplate potpore za rad za koji nije provedeno plaćanje potkrijepljeno računima (doprinosi u naravi), uz intenzitet potpore 50 posto prihvatljivih troškova.

Cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa (na nagibima), ističe se u priopćenju.

>>>U ‘vinskom’ ukusu Hrvata snažno izražen etnocentrizam

Vinogradari upisani u Vinogradarski registar ovu mjeru mogu koristiti za zamjenu sorata vinograda, premještanje vinograda i promjenu gustoće vinograda, promjenu nagiba, izgradnju terasa, navodnjavanje i sl.

Maksimalni iznos potpore po projektu je 750.000 eura, a po odobrenom projektu moguće je dobiti predujam u iznosu od 80 posto odobrene potpore. Dozvoljena je i obročna isplata po svakoj završenoj aktivnosti unutar projekta, napominju iz Ministarstva.

>>>Hrvatske vinarije na najvećem svjetskom sajmu vina Prowein u Düsseldorfu

Po podacima koje iznose, do sada je za mjeru ‘Restrukturiranje i konverzija vinograda‘ Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovorila 43 projekta u vrijednosti 46 milijuna kuna potpore.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju kako uskoro kreću novi natječaji za sve mjere iz Vinske omotnice. Objava natječaja za mjere ‘Promidžba na tržištima trećih zemalja‘ i ‘Ulaganja (opremanje)‘ očekuje se 11. svibnja, za ‘Restrukturiranje i konverziju vinograda‘ natječaj kreće od 18. svibnja, dok se objava natječaja za mjere ‘Informiranje u državama članicama‘ i ‘Ulaganja (izgradnja i/ili opremanje)‘ očekuje u lipnju.

>>>Rani mraz i ljetne vrućine: Globalna proizvodnja vina na najnižoj razini od 1961.

Utvrđena visina sredstava namijenjenih za sektor vina iznosi 10,8 milijuna eura godišnje.

Do sada su u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za sve tri mjere ugovorena 274 projekta za 202 milijuna kuna potpore. Ukupna vrijednost svih ugovorenih projekata iznosi 560 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.