26. rujan 2018.

Državna geodetska uprava potpisala sporazum o katastarskoj izmjeri u Karlovačkoj županiji

Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave potpisao je u srijedu u Karlovcu s predstavnicima Ogulina, Slunja, te općina Barilović, Lasinje i Žakanja sporazum o provođenju katastarske izmjere na području spomenutih jedinica lokalne samouprave radi stvaranja ažurnog i točnog katastra nekretnina.

Iako nije rečeno u kojem bi se razdoblju trebao obaviti taj složen posao i koliko će biti taj trošak, jedan od preduvjeta je, rekao je župan Karlovačke županije Damir Jelić, osiguranje proračunske stavke za tu namjenu, kako bi onda i gradovi i općine mogli računati s koliko sredstava raspolažu, te da na osnovi toga i uz 30-postotnu financijsku potporu DGU-a (a ratom opustošene općine tražit će 40-postotnu pomoć DGU-a i to predložiti u novi Zakon o državnim izmjerama) raspišu i natječaje za odabir geodeta koji će provesti nove i precizne katastarske izmjere. To bi moglo započeti, rekao je Vidaković, kod nekih možda već i do kraja 2019. godine, a koliko će trajati, ovisit će o osiguranju sredstava. Grad Karlovac svoju je katastarsku izmjeru spreman započeti odmah jer se izborio za kredit Svjetske banke upravo za tu namjenu.

>>>Zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra Hrvatska godišnje gubi pet milijardi kuna

Počelo svih počela i svakog projekta, dodao je Vidaković, uvijek je stanje u prostoru, a jedan od preduvjeta koji je za to Hrvatska već stvorila 2016. godine, otkada su u zajedničkom inormacijskom sustavu obuhvaćeni  grafički i atributni podaci iz katastara zajedno s gruntovnim podacima

- Nedopustivo je da Hrvatska kad je 2013. godine ulazila u EU, među projektima koje bi željela sufinancirati novcem iz fondova EU-a uopće nije navela projekte nove katastarske izmjere, stvaranje katastra nekretnina i njegovo usklađenje s podacima u gruntovnicama. Zato moramo to prijaviti u sljedećem financijskom razdoblju, jer taj postupak izmjere je skup, a ako bismo izborili da ga s 85 posto sufinancira EU, onda bi to bila odlična osnova da se relativno brzo i kvalietno obavi taj podatak i stvori katastar nekretnina kao kvalitetna i pozdana baza podataka, kazao je Vidaković.

>>>Ericsson NT i IGEA sklopili posao s Državnom geodetskom upravom vrijedan 8,8 milijuna kuna

U 200 godina staroj povijesti katastra u Hrvatskoj, osnovanog još u vrijeme Austro-ugarske, oko 67 posto katastarskih podataka čine grafičke izmjere, kazao je Vidaković, kad smo ušli informatizaciju naših planova i imovinski atributa, suočili smo se s problemom naše baze podataka.

Na netočnosti tih izmjera nadovezala se i vrlo štetna odluka državnih vlasti nakon 1945. godine koje su u smislu dokidanja privatnog vlasništva ukinule dotašnju praksu, i otada su se počeli razlikovati katastarski podaci od onih gruntovnih, a katastar je tada radio danas nezamislive stvari kao što su prijenosi vlasništva bez obavijesti vlasnicima. Za usporedbu, kaže Vidaković, Austrija nije išla u novu katastarsku izmjeru, jer kažu da im je to skupo i da im to ne treba, ali to je zato što oni nisu uveli kaos s podacima katastra i gruntovnice kakav se ovdje događao od 1945. godine naovamo.

>>>Obrtnički sajam u Karlovcu: Dok radna snaga odlazi u inozemstvo, akcent se stavlja na strukovno obrazovanje

Informatizacija, kakva god da je, smatra Vidaković, ne može poboljšati geodeziju, i jedini pravi pristup rješenju jest nova i precizna grafička izmjera, što se prvenstveno odnosi na građevinska područja, iz čega će gradovi i općine imati uvid u stanje imovinsko-pravnih odnosa. Takve će nove baze podataka u konačnici omogućiti i daleko kvalitetnije upravljanje prostorom i donošenjem prostornih planova.

Prijedlog Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina na drugom je čitanju u Saboru i Vidaković je najavio mnogo izmjena u odnosu na dosadašnje stanje u toj domeni mjerenja. Ostvari li se to tijekom sljedećih godina, stvorila bi se nova zemljišna knjiga i uz nju novi katastaski operat u katastar nekretnina, ne bi više bilo osnova prozivati katastar i/ili gruntovnicu da su kočnica, jer bi tada i ti podaci odgovarali i stanju na terenu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]