Aktualno
StoryEditor

Državna imovina: Od nekretnina se očekuje veći prihod nego od dionica

30. Srpanj 2017.

Nešto više od 62,5 milijuna kuna ukupna je početna cijena 44 nekretnine u državnom vlasništvu čiju je prodaju prije nekoliko dana oglasilo Ministarstvo državne imovine. Najskuplja među njima je na 23 milijuna kuna procijenjen kompleks Vile Svežanj, 14 tisuća četvornih metara s okućnicom, pomoćnim građevinama i sportskim terenima uz more u Kostreni kod Rijeke. Vlasništvo nad atraktivnom nekretninom država je preuzela od propaloga riječkog brodara Croatia Linea. Među brojnim oranicama, pašnjacima i drugim poljoprivrednim i građevinskim zemljištima ističe se i na 20 milijuna kuna procijenjena oranica površine 22.400 četvornih metara u Puli. Riječ je o zemljištu smještenom uz gradsku obilaznicu koja se proširuje na četiri traka, u blizini tek sagrađenog Pula City Malla, građevinskog zemljišta na kojemu bi uskoro trebali niknuti novi trgovački centri Plodina i Lidla, te gradilišta nove poslovne zgrade turističke agencije Uniline. Zainteresirani imaju vremena ponude poslati do 1. rujna, a ministar Goran Marić može se samo nadati da će interes biti veći nego do sada.

>>>Počelo prikupljanje ponuda za Češku vilu na Visu

Ministar Goran Marić oglasio je prodaju 44 nekretnine u državnom vlasništvu, čija je ukupna početna cijena 62,5 milijuna kuna. To je 50 posto više novca nego što je uprihođeno od dionica.

Prema izvješću što ga je podnio ovih dana, punjenje proračuna prihodima od prodaje državne imovine podbacilo je. Od planiranih 91,45 milijuna kuna od aktivacije neiskorištenih nekretnina prikupljeno je 40 milijuna kuna dok su jedinicama lokalne samouprave darovane 24 nekretnine u vrijednosti od 120 milijuna kuna. Zapinje i prodaja vlasničkih udjela u državnim tvrtkama. Od planiranih 863 milijuna kuna za ovu godinu, prodajom dionica iz državnog portfelja u prvom je polugodištu ostvareno tek 40,9 milijuna kuna. Ministar u izvješću tvrdi da se Ministarstvo nakon što je krajem 2016. godine osnovano iz DUUDI-ja još nije stiglo uhodati, da mu nedostaje stručnih kadrova, zbog čega će zaposliti još 70-ak ljudi, te da bi nabolje trebalo krenuti nakon donošenja nove legislative. Novi zakon o upravljanju državnom imovinom koji bi uz ostalo trebao pojednostavniti proceduru objave natječaja i dati veće ovlasti ministru u saborsku bi proceduru mogao biti upućen u drugoj polovici rujna, a učinkovitost resora trebala podići i Odluka o prodaji stanova u vlasništvu RH te izmjena Uredbe o načinu raspolaganja nekretninama RH.

>>>G. Marić: Zgradu Mađarske škole poklanjamo Vinkovcima, na rješavanje čeka 62.000 predmeta

19. travanj 2024 08:47