Aktualno
StoryEditor

Dubravko Šimenc: Ako želite pomoći Vukovaru kupite kanađanke

03. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Kada je Vukovar pao, diljem razorenog grada nailazio je okupator na žute gležnjače proizvedene u tvornici obuće Borovo. Branitelji koji su se našli u okruženju, skidali su ih, jer se znalo kako takve čizme nose hrvatski vojnici. Riječ je o pošiljci gležnjača koja je te ratne 1991. godine trebala biti poslana naručitelju, ali ratne okolnosti zaustavile su privredni i bilo kakav drugi oblik normalnog života Vukovara. Cipele su tako završile na nogama branitelja Vukovara, a u spomen na njihovu nesebičnu žrtvu, taj model obuće, koji je lako prepoznati budući ima žig vodotornja na peti, Borovo i dalje prodaje u svojim poslovnicama diljem Hrvatske.

>>>G. Marić nakon ‘dubinskog uvida’: Trajno rješenje za Borovo je dokapitalizacija

- Možda netko od vas poželi kupiti kanađanke, kako ih zovemo mi u Borovu, i tako pomoći Vukovaru i radnicima u tvornici, odati priznanje ljudima koji su poginuli braneći Domovinu, rekao je studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa Dubravko Šimenc, voditelj brenda Borovo.

Prizma sportaša, domoljuba i pobjednika

O povijesti tvornice, koja je prije nego je razorena u ratu, zapošljavala preko 23 000 ljudi, o ukupnim ratnim štetama (308 milijuna kuna), o operativnom i financijskom restrukturiranju Borova, Šimenc je mladim ljudima govorio kroz prizmu sportaša, domoljuba i pobjednika, prenoseći iskustvo rada u Borovu. Napomenuo je kako su MUP i MORH, baš nedavno, potpisali ugovore kojima se jamči da će policajci i vojnici nositi obuću napravljenu u Hrvatskoj.

- Borovo je ponovno krenulo u osnaživanje brenda ‘Startas‘. Prošle godine proizveli smo 15000, a ove godine planiramo 40 000 pari startasica. Na pojedinim modelima otisnuli smo znak Ultre, napravili model s medvjedićem Linom, otisnuli vizuru zidina Dubrovika, čak smo osmislili tenisice koje možete sami obojati. Startas tenisice dio su brenda Hippy Garden i prodaju se kao suvenir iz Hrvatske, rekao je Šimenc.

>>>Zimske čizme i gležnjače: Borovu ugovor o proizvodnji obuće za policiju vrijedan 8,6 milijuna kn

Borovo je drugi najveći poslodavac u Vukovarsko-Srijemskoj županiji. S poslijeratnih 930, Uprava je smanjila broj zaposlenih na 700. Međutim, Borovo je i dalje u dugovima. Financijsko restrukturiranje podrazumijevalo je otpis dijela glavnice i kamata ove državne tvrtke, 3 do 7 godina otplate dugova, a odobren je i kredit HBOR-a od 38 milijuna kuna za financiranje. Ipak, Šimenc je istaknuo kako izvan Hrvatske postoji interes za Borovo, jer, osim kvalitete, potencijalnim naručiteljima interesantna je i činjenica da je porez u Vukovaru 9 posto.

17. travanj 2024 21:45