• Pratite nas na:
03. svibanj 2019.

Dubrovnik dobiva nov trajektni terminal Batahovina

Drugi dodatak Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Luke Dubrovnik, kojim se Grad Dubrovnik kao kupac obvezuje u Luku uložiti dva milijuna kuna u svrhu izgradnje trajektnog terminala Batahovina, potpisali su u petak dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milan Plećaš.

Gradonačelnik Franković rekao je da je ugovorom s Grada "skinut težak teret koji je nastao zbog neozbiljnosti rješavanja obveze", jer je definirana i završena obveza ulaganja Grada u Luku Dubrovnik d.d. i time riješen složen odnos prema CERP-u.

"Kad je ugovor 2002. godine sklopljen, ostala je neispunjena obveza ulaganja. Gradsko vijeće 2016. godine nije usvojilo prijedlog ulaganja u iznosu 130 milijuna kuna i to nam je bio značajan financijski problem. Sad smo to riješili“, ustvrdio je Franković i istaknuo da je odgovornost za dugogodišnje nerješavanje obveze bila isključivo na Gradu.

"CERP je zahtijevao da se dostave mjenice na iznos od 137 milijuna kuna, što bi bilo kreditno zaduženje. Bilo nam je neprihvatljivo toliko uložiti, a nismo većinski dioničar. U međuvremenu je bivši gradonačelnik Vlahušić odstupio, a povjerenica Vlade Nada Medović izvijestila je CERP kako nema zakonsku ovlast dostaviti mjenice. To je spasilo Grad Dubrovnik“, objasnio je gradonačelnik.

[caption id="attachment_384094" align="aligncenter" width="750"] Potpisivanje ugovora, Foto: Dubrovnik.hr[/caption]

Naglasio je kako u gradu Luku Dubrovnik smatraju strateškom, te da u razvoju infrastrukture Luka Dubrovnik d.d. mora biti strateški partner u projektu budućeg ‘home porta‘, a ne strani kapital.

"Zašto uzeti nekog sa strane kad imamo stabilnu domaću tvrtku iza koje stoji Grad Dubrovnik? Luka Dubrovnik je ključna poluga kontroliranja turizma“, poručio je Franković.

Ravnatelj CERP-a Milan Plećaš izjavio je kako su potpisom ugovora otklonjene sve prepreke za ulaganje Grada, čime se u općem interesu osnažuje tvrtka Luka Dubrovnik. "Sigurno je odgovornost i na CERP-u zašto ovo prije nije učinjeno, a vjerojatno je i Grad Dubrovnik imao financijske prepreke“, rekao je Plećaš.

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž istaknuo je da je prethodno obavljen niz pregovora, a glavna skupština 15. travnja usvojila je Program razvoja Luke Dubrovnik. "Ovim je jasno istaknuta kvalitetna suradnja Luke Dubrovnik, dioničara i Grada Dubrovnika. Uložit ćemo dodatne napore k unaprjeđenju luke i lučkog područja“, istaknuo je Raguž. Grad Dubrovnik vlasnik je 47 posto dionica Luke Dubrovnik d.d.