Korona i biznis
15. siječanj 2018.

Duga Resa pravi je primjer kako pravilno zbrinjavati otpad

Ugledavši se u razvijenije europske zemlje, grad Duga Resa otkrila je način kako zbrinjavati otpad na pravilan način i to u zadanom roku. Od početka će veljače zbrinjavati sav otpad uključujući i onaj biorazgradivi. Obiteljske kuće dobiti će kompostere, a višestambene zgrade i spremnike za otpad. Takav način zbrinjavanja otpada do kraja siječnja trebali bi uvesti i ostali gradovi s rokom prilagodbe od godinu dana, prenosi portal Dnevnik.hr.

- Što se tiče obiteljskih kuća imamo kompostere, a za višestambene zgrade smo predvidjeli i jedno i drugo, i kompostere i posebni kontenjer, a za reciklažni otpad bi imali vrećice, kaže Mladen Rakočević iz odjela za prostorno uređenje Duge Rese.

>>>48 sati: Iduće godine velika javna nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Za odvoz otpada građani Duge Rese trenutno izdvajaju 51,53 kune za odvoz smeća, ali primjena ove odluke podrazumijeva i velika ulaganja, stoga će i buduća cijena zbrinjavanja otpada biti nešto veća.

- Najavljeno je da će biti poskupljenje, ali ne bi trebalo biti značajno poskupljenje, svakako bi trebalo radi novih vreća i svega ostaloga i ne vidim tu nikakvih problema, kaže Dugorešanin Zoran.

>>>Ćorić o gospodarenju otpadom: Daleko smo od zacrtanih ciljeva, čeka nas izazovno razdoblje

Što se tiče Grada Zagreba, tvrdi gradonačelnik Milan Bandić, spreman je za realizaciju ovog plana.

- Normalno da smo spremni. Ja da nisam spreman ne bih dobio šest mandata. Imate li još kakvih pitanja, pitajte one jesu li spremni koji nikada nisu dobili dva mandata, kazao je Milan Bandić.

One nespremne, koji neće zbrinjavati otpad na pravilan način, očekuju novčane kazne i penali, a zasigurno će u budućnosti biti još dorade ove odluke i trebati će vremena da takav sustav profunkcionira.